Dagens gnäll

Om ingenting förändras blir det iallafall inte sämre

Sveriges tidningar har gräsligt fula websidor

Varför har sveriges tidningar (VK inkluderat) så fula websidor? Dammig Web 1.0-design med 43 kolumner huller om buller och reklam insprängt på godtyckliga platser? Det är för fan 2011, inte 1997.

Kolla hur utlänska tidningar lägger upp sina webplatser:

http://www.nytimes.com/

http://www.guardian.co.uk/

Stilrent, nedtonat* och lättnavigerat. Det finns reklam, men den är inte på bekostnad av läsbarhet eller överblick. Oftast finns den heller inte på förstasidan, som är till för att ta sig fram till artiklar. Som i en helt vanlig tidning med andra ord.

* att låna skrikigt bildspråk från tablåer i sin webdesign är ett fruktansvärt misstag som de har vettet att inte göra, till skillnad från svenska tidningar. Besökaren är ju redan inne på websidan, och det finns ingen websida i hyllan brevid som konkurrerar om uppmärksamheten.

Jämför nu med

http://www.aftonbladet.se/

http://www.vk.se/

I Sverige däremot har man tagit artiklarna, en massa reklam och lagt dem i en hagelbössa, skjutit litegrann på en vit (eller gul) bakgrund och så fick layouten bli.

SVD är ett gott undantag. DN vandrar på gränsen; de har dragit ner på kolumnerna och reklamen, men det är fortfarande väldigt svårt att få någon överblick.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.