Bowling förr och nu

 Igår bowlade min klass. Ni vet den där sporten när man singlar iväg ett tungt klot med en elegant skruv som välter ner alla käglor. Så gör man alltså i Sverige idag. Av någon outgrundlig anledning förekommer ibland teckningar av bowlingklot och käglor i full fart på dödsannonser. (just den här meningen är alldeles sann- kolla i DN får ni se).

Under 1800-talet i Sverige bowlades det hos det onödigt rika överklassen med kinesiskt porslin och kanonkulor. Nästan ingen lyckades få ner nåt porslin, eftersom kanonkulorna var utan fingerhål. Arbetarklassen bowlade med kottar halft nergrävda i jorden som käglor och gamla rostiga kantiga kanonkulor. De allra fattigaste som inte hade råd med kottar gjorde istället små figurer av lera.

I USA på 1700-talet bowlade den vita överklassen med indiankranium som käglor och kinesiska kranium som klot. Indianerna bowlade med den bortkomna och ihjälslagna vita överklassens skelettdelar.

I England 2010 bowlar den brittiska överklassen med limpor och gurkor, så att de arbetslösa irländarna inte har nåt att äta och måste flytta till Australien, där de hoppas kunna bli  den rika vita överklassen som kan bowla med meloner och champagneflaskor.

I Finland har dom naturligtvis sin egen krångliga variant av sporten, där man först måste springa naken genom skogen 2 mil, sen basta och bli piskad med björkris, för att sedan bowla (med en ölkorv i ena handen) på en jättelerig plan med en sån där gummihoppboll och ölflaskor.

I Norge bowlar man på fjällsidorna i uppförsbacke. Med en get flåsande i nacken gäller det att fälla mesostar med gamla kvarglömda tyska kanonkulor. 

I Österrike blev de så glada när de kom på att det går lättare att bowla nerför bergen att de uppfann joddlingen.

Systembolaget stänger kl 13 på lördagarna för att personalen ska få möjlighet att bowla med Retsina-, Parador- och Vino Tintoflaskorna och som klot har de hårda bollar av urkramade lådvinskartonger.

Kapten Klänning Göran Lindberg bowlar med analpluggar och fotbojor, och vad generaldirektören på Migrationsverket bowlar med törs jag inte fantisera om…

 

Etiketter: , , ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.