Det finns vissa fenomen

Som inte tillräckligt har belysts i folklivsforskningens skarpa extraljus.

Jag tänker nu på t.ex. det jag kallar ”Gubbar och hål i marken”- fenomenet. Varhelst en grävare gräver ett hål i marken så kommer det en eller gärna flera gubbar som står (ganska andäktigt) och tittar ner i hålet. Dom står där ofta väldigt länge, kommer flera dagar. Dom kommer i vänligt samspråk med andra gubbar om storgropen borti Malgomaj 1967, mitt i vintern när det var vattenläcka och lingrävarn kämpa sig fram ner i 1,5 meters tjälen och det va nAnders Persa som köört. Nånting så oleckligt.

Och så var det när nyHitachin sku köras förstgånga och hydraulslangen sprang läck och spruta över alla som stod bredvid. Jo- he var nKalles nyHitachi,det. Nasi, he var då nErlands. Jo, hort he nu var.

Har någon människa någonsin sett en gumma stå på dette viset vid ett hål i marken?

En annan sak som är konstig är att gubbar aldrig slutar att tycka om att tala om:  Hål marken, byggen, maskiner, sport och jakt. Om igen samma historier, bara lite kryddade vid spritintag.

Det är om storoxen som vart fälld av nAugust 1993, om  VM-målet 1994, fantastiska stövare,  bortsprungna gråhundar, hus som byggs på sneda grunder, lagårdar som murades av någon storstark murare på jättekort tid 1940, vilka målvakter som är bäst, Ragnar Skanåkers OS- debut, hur lilla Carolina orkar i alla grenar, vems hjullastare som är störst och om hur stadsborna gör bort sig.

Under tiden sitter gummorna hemma och stickar. Tjocksockar och vantar och tovevantar som dom sen säljer på marknader och hemslöjdsdagar för en summa som nätt och jämt överstiger garnkostnaden.  Härliga varma kläder som inte ungdomar är så intresserade av att göra.

Vad säger dessa gubbar när dom kommer hem till sina gummor som stickat, lagat mat, tvättat, bakat, hjälpt grannen med gardinerna och gjort palt till byafesten?

”Jo, så att..sörru. He var då en olecklig tur jag komme förbi grävarn dänna idag. Han höll ju på att tappe bakaxeln, men jag sa då till han, jag. Om int jag går ut och styr upp allt i byn så vart då inget gjort redigt.”

 

Etiketter: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.