När jag var liten

 for vi hela familjen till mormor i Rackstad utanför Arvika varenda skollov. Det är därför jag har ett sådant underligt förhållande till Ståckhålm. Där bodde man när det var skola och dåligt väder. Hos mormor släpptes barnen lösa och vi lekte och åkte skidor om det fanns snö. Där smög jag onkring i gammlagårn och drömde om att ha djur eller snickra saker.

Emellertid var det själva resan jag skulle tala om. Den skedde i vår Citroen 2CV av

1953 års modell. 

En sån här, en med smalrandig huv. Röd. På den hade Palle (min utmärkta styvfar) med vanlig målarfärg skrivit namnen på alla de platser han varit på med bilen: Tripoli, Napoli, Venezia, Paris, Trieste, och en massa till. Min mamma hade satt dit en präktig inplastad skylt där det stod "Fornminne. Skyddas av Riksantikvarieämbetet" och så en lång lagtext. De flesta trodde på den. Fornminne! Från -53? 

I denna bräckliga farkost färdades 2 vuxna, 3 barn, en jättestor hund och packning. Stolarna är modell järnbågar med spiraler där tygsitsen är fastsatt. Därunder stuvades mycket, och så i skuffen. Hunden satt fram på golvet och vi barn bak. Det var gruvligt kallt på vintern, men vi hade fårskinnsfällar vi petade in dragiga hål, och svepte runt bena, och sedan började 40- mila resan. Fort- gick det inte. Vi barn busvisslade och applåderade om vi körde om en traktor. Med full last, i nerförsbacke och med stark hemlängtan kunde den pressas upp i 85 km/tim. Det var 9 hk i motorn. Ensiffrigt tal! Hur många är uppvuxna i en sådan?

Den gick sönder. Den bestod till stor del av tejp, plastic padding och ståltråd. Ibland rusade Palle ut vid något rödljus och trixade till nån wire som hoppat av. Alla resor var ett hisnande äventyr som kunde sluta i en verkstad i Västerås. 

Taket var som synes av tyg och kunde rullas upp, och framdörrarna kunde enkelt hakas av, vilket Palle gjorde under sommaren när det var varmt!!!! Han kunde inte alls förstå varför polisen vart arg…

Dörrarna var ett par cm tjocka, överhuvudtaget säkerheten var= minus 0. Men det gick ju bra!

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.