Snedvridet år

 Förr i tiden var det jul och sommar och midsommar just när det var det. Väldigt praktiskt, må jag säga. He vart som en rytm under året: nån vecka före den högtid som inföll började marknadsföring av grejer, typ jul(några veckor före), skolavslutning, vårkläder eller påsk.

Höstkläder såldes på hösten och en bil som man köpte ny 1992 var av 92 års modell. 

Nu lanseras de bilmodeller som heter 2011 redan i augusti 2010, vårkollektionerna av kläder börjar synas nu i december, julborden börjar annonseras i oktober, skolavslutningskläder i april, kräft- och surströmmingssaker i juli, höstkläder mitt i sommaren. Försök köpa vinterstövlar åt barn i mars- det finns nästan inte, och ändå häruppe är det många kalla dagar kvar. 

Med marknadsekonomins krafter kan detta bli helt tokigt. Bilmodellerna för år 2020 kommer att visas redan 2017, vårkläderna kommer i juni året före, trenderna rusar fram med en rasande fart så vi som inte följer dom riskerar att bli "varvade" och helt rätt i tiden under en kort period som är så fort över att vi inte fattar det, och knappt har vi kastat iväg midsommarkransarna så ska vi köpa julklappspapper…

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.