Men om jag då sku berätta

 hurusom he var i Ammarnäs förr i tiden. De som hade det allra bäst de bodde i en sån här stuga

och åto sånt här fint fläsk:

Fast de stekte inte detta i teflonpanna på elektrisk spis, får ni ju ändå lov att förstå. Nä det var öppen eld i en sotig eldstad som ofta var enda ljuskällan om de inte hade råd med talgljus. Att man ska va tvungen att förklara allt för dagens ungvuxna! Nej- de hade inte internet. Hade de haft det hade ju allt varit löst- de hade bara googlat på googlemaps när de irrat sig vilse i snöstormen, de hade kunnat starta en webaffär och sålt krokvuxna björkstammar och tjära och tallklykor och hemkokta medikamenter med malda råttsvansar, ormtunga, björkaska, skvattram och hår från gammelmärren i. Gjort sig storkovan och spänt för hästen och farit till Lycksele o köpt sig en vargpäls.

Nä det var grymt tungt, Långt i på hösten gick barna i sina trånga snedgångna skor och plockade lingon med röda frusna nävar. Far timrade tunga stockar och hostade blod och mor födde barn på barn på barn på barn. Dom hade inte barnbidrag, bävernylonoveraller, allvädersstövlar eller wikipedia. De foro ej på shoppingresor till Stockholm, de sparade och kanske kunde de vart 25:e år handla sig en fin schal, de foro ej till Spanien och solade, de blev nog solbrända under sommarens höinsamlande. De hade inte heller Idol att titta på, de fick fromt sitta och lyssna på den knaggliga psalmsången i kyrkan varje söndag om det inte var vinter och ofarbar väg. 

De skulle lära sig utantill en massa i bibeln inför husförhöret- int kunde de sitta där i halvdunklet när prästen frågade om nått budord och försöka smyga iväg nått sms till nån kompis som satt beredd med wikipedia. Det fanns ju ingen ström att ladda mobilerna med då, utan man fick ta en ampereomvandlare och dra via en generator till slipstenen. 

Det ni ungvuxna av idag. Lär nu och var tacksamma för att ni får gå i skolan! 1842 blev skolan obligatorisk i Sverige. 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.