Saknas kompetens i inlandet?

Inlandet förefaller lida av en märklig paradox. Det blir vanligare och vanligare att tillväxten i inlandet begränsas av brist på kompetent personal till våra företag.

Det är åtminstone de signaler som fler och fler företag skickar ut.

Det märkliga är att tidigare har det alltid pratats om att det saknas arbetstillfällen i vår del av landet.
Kan det vara läge för en lägesanalys där vi utreder vad som är den egentliga orsaken till att inre inlandet faktiskt inte utvecklas speciellt bra.

Personligen tror jag att vi står inför en kompetensförsörjningsproblematik som är betydligt allvarligare än vad vi tror, och jag tror inte att vi har en bra tanke på hur vi ska bemöta problembilden.

Utveckling sker där intelligenta och drivande människor vill vara och bosätta sig.

Vi kan inte längre tro att om det finns arbetstillfällen så kommer kompetensen hoppandes, vi behöver en annan strategi.

Räcker det att höja lönerna för att attrahera spetskompetens?

Kanske.

Har ingen bra lösning men vi har ett stort problem som vi måste ta tag i snarast.

 

Med hopp om ett bra 2016

En kommentar

  1. Fredrik

    Att finna en snabb permanent lösning på problemet är nog en utopi men det finns en fungerande dellösning från en annan del av landet som jag gärna delar med mig av. För ca 15-20 år sedan ledde jag själv ett EU-projekt som var ett samverkansprojekt Företagarnas Riksorg., Högskolan, Regionen och berörda kommuner samt EU Strukturfond 5B. Projektet gick ut på att förse företag på landsbygd/glesbygd med examensarbetare från universitet och högskola för att lösa olika problem som koordinatorn i samverkan med företaget formulerade och förde sedan vidare till studenter aktuella för examensarbete. Projektet genomfördes i Dalsland och Norra Bohuslän, områden som har mycket gemensamt Norrlands inland med liknande problematik. Stora svårigheter med kompetensförsörjning och problemlösning. Ett examensarbete kan lösa rätt många problem och hjälpa företaget till en gynnsam utveckling samt skapa en kontaktyta student-företag.
    Projektet bistod studenten med resor studieort-ort där företaget fanns samt bistod med fri bostad under projekttiden. Projektet föll mycket väl ut och vi erhöll betydligt fler examensarbeten än målet under de år projektet pågick. Projektet följdes av ytterligare en projektperiod.
    Det visade sig att bara om projektet formulerades intressant var det inget större problem att attrahera studenter eftersom projektet också stod för fria resor och bostad på orten under genomförandet. Ett examensarbete från Universitet/högskola är en bra start att arbeta vidare ifrån och fungerar samarbetet företag student är det inte omöjligt att personen i förlängningen kan rekryteras permanent. Då projektet fungerade så bra kan jag varmt rekommendera en sådan lösning till Storuman.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.