Biljett bokad – Svinalängorna 22/2

Det ska bli trevligt att gå på teater 🙂

Boken slukade jag, så jag hoppas att teatern är lika bra.

Bild från: http://www.riksteatern.se

Om kärlek och utsatthet, småstadsidyller och kaos – en berättelse om överlevnad
 
Allt börjar så bra. Leena, hennes mamma, pappa och syskon har lämnat fattigdomens och bostadsmisärens Finland bakom sig. 70-talets Sverige är ett himmelrike och familjens nya lägenhet skimrar av lyx. Rinnande varmt vatten direkt ur kranen, "inomhustoalett" och en spis som har fler än en platta att laga mat på samtidigt. Det är en tid av löften och hopp.
Men på kommunalkontoret är bilden av de nyanlända en annan. I samma andetag som invandrare, låginkomsttagare och sjukskrivna buntats ihop och placerats i ett gemensamt område byts stadsdelens namn ut från det pittoreskt klingande Fridhem till det hånfulla Svinalängorna.

Susanna Alakoskis bok Svinalängorna dök upp från ingenstans men slog snabbt igenom stort när den kom år 2006. Den har belönats med Augustpriset 2006 och Platinapocketpriset 2007 och är en av de mest sålda svenska böckerna under senare år. När den nu dramatiseras för Riksteatern och Wasa Teater i Finland blir det för många bokläsare ett efterlängtat återseende med den starka berättelsen, men även ett tillfälle för dem som inte läst boken att ta del av den hyllade historien. Föreställningen regisseras av den erfarna Michaela Granit som tidigare uppmärksammats bl a för sina tolkningar av nyskriven dramatik.

Teateruppsättningen av Svinalängorna passar både en bred målgrupp som vill fångas av den starka barndomsskildringen om vuxenblivande, vänskap och överlevnad, men också de som har en mer personlig relation till den omfattande finska arbetskraftinvandringen till Sverige under 50-, 60- och 70-talet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.