Skänk din aktieutdelning och slipp skatt

Gripenhoftner om Skänk din aktieutdelning och slipp skatt. Med tanke på det jag tidigare skrev om i Löven i våra hjärtan, kan det vara bra att veta att det ändå redan idag finns en del vi kan göra. Äger du aktier kan du göra en god gärning genom dem. Sedan 2006 kan du som privatperson skänka din aktieutdelning till skattebefriade ideella organisationer med allmännyttiga ändamål. Detta gör du skattefritt. En ideell organisation som t. ex Röda Korset får ibland ta emot aktieutdelningar från privatpersoner och kan då använda dessa medel i sitt arbete. I det att gåvan skänks ökar också dess värde med hela 40 %, och trots detta behöver du inte betala någon kapitalskatt. Det finns dock vissa villkor kopplade till gåvan för att du ska slippa just kapitalskatt och de är: att det är kontant utdelning från ett börsnoterat bolag, samt att aktierna är registrerade på dig som privatperson. Men hur gör du då om du vill hjälpa t. ex Röda Korset? På redcross.se/aktiegavan ges följande råd och där hittar du även en gåvoblankett:

  • Om du har dina aktier hos en bank eller annan kapitalförvaltare så ska du göra Röda Korset till mottagare (”rättighetshavare”) till din utdelning minst en vecka före bolagsstämman. Skriv ut gåvoblanketten och kontakta därefter din bank eller kapitalförvaltare som hjälper dig.
  • Om du är kund hos Avanza eller Nordnet så har du möjlighet att direkt på din sida hos nätmäklaren, välja att ge din utdelning som gåva till oss. Följ instruktionen hos din nätmäklare.
  • Du kan kontakta din bank, kapitalförvaltare eller besöka bolagens hemsidor för att se när bolagsstämman äger rum om du inte fått inbjudan som aktieägare till bolagsstämman.

Och jag säger som Röda Korset ”Det är skattefritt att rädda liv”. En nog så viktig tanke när man tänker på hur det ser ut i Syrien och Filippinerna, och tyvärr i många andra länder. /Maria

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.