Bereden väg för Herran…

 

 "Bereden väg för Herran" – Så skrev han, Frans Michael Franzén i en psalm år 1812. Fem år senare omarbetade han texten, eftersom den kritiserats i en litteraturtidning. Vari kritiken består vet jag tyvärr inte, men blev lite intresserad av att veta varför.

Idag – 200 år senare – sjunger vi fortfarande hans psalm i Advent, den är riktigt populär! Och undra på det – den känns ganska storslagen och imponerande. (Fast det var inte Franzén som skrev musiken, den hade komponerats långt tidigare.)

 

Sen kanske man inte alltid sjunger alla de sju verser som Franzén skrev. Den sista är förresten borttagen nu från vår svenska psalmbok fick jag höra idag. Den som lyder –

Jerusalem är öde,
Dess tempel fallit ner.
Dess präster äro döde,
Dess spira är ej mer.
Men Kristi rike varar
Och sig alltmer förklarar.
Välsignad vare han
Som kom i Herrens namn.

Funderar lite på varför! Om det var för längdens skull, så spelar det kanske ingen större roll om man sjunger 6 eller 7 verser. Man behöver ju dessutom inte sjunga alla som finns med i psalmboken. Det är ju ganska ofta bara vissa väljs ut vid de olika gudstjänsterna.

Eller tycker man kanske att det jordiska Jerusalem ser för annorlunda ut idag, jämfört med då psalmen skrevs. Ja, staden har nog vuxit betydligt sen Franzéns dagar, men templet? Var finns templet?

Eller är det så att man tycker det är lite för jordiskt att sjunga om? Att det inte riktigt stämmer med de övriga verserna. De som handlar om att Jesus kom för att proklamera sitt rike, som inte är av denna världen, och därför är så helt annorlunda till sin uppbyggnad. Men Franzén kanske ville få det att stämma ändå – på något sätt?

Ja, det är mycket man kan fundera över då man hör denna, kanske vår mest sjungna adventspsalm. Några av svaren kanske går att få fram, men kanske inte alla?

Men vacker är den – och pampig! Man blir faktiskt glad då man hör den! För att inte säga då man sjunger den – gärna alla 7 verserna!

Gör dina portar vida
För Herrens härlighet.
Se, folken kring dig bida
Att nå din salighet.
Kring jordens länder alla
Skall denna lovsång skalla:
Välsignad vare han
Som kom i Herrens namn.

Ej kommer han med härar
Och ej med ståt och prakt;
Dock ondskan han förfärar
I all dess stolta makt.
Med Andens svärd han strider
Och segrar, när han lider.
Välsignad vare han
Som kom i Herrens namn.

O folk, från Herren viket
I syndig lust och flärd,
Giv akt, det helga riket
Ej är av denna värld,
Ej av dess vise funnet,
Ej av dess hjältar vunnet.
Välsignad vare han
Som kom i Herrens namn.

Den tron, som han bestiger,
Är i hans Faders hus.
Det välde han inviger
Är kärlek blott och ljus.
Hans lov av späda munnar
Blott nåd och frid förkunnar.
Välsignad vare han
Som kom i Herrens namn.

Jerusalem är öde,
Dess tempel fallit ner.
Dess präster äro döde,
Dess spira är ej mer.
Men Kristi rike varar
Och sig alltmer förklarar.
Välsignad vare han
Som kom i Herrens namn.

 

 

2 kommentarer

  1. Rebellas andra

    Ja, det kan man fundera på, med den sista versen. Den måste diktas om en smula om den skulle bli kvar, förstås – ”döde” och ”äro” är utdaterat. Och eftersom döde är ett av rimorden får man då dikta om en hel del. Men det görs ju ibland.

    Såg man något antisemitiskt i den versen, undrar jag? Något ersättningsteologiskt. Man måste rimligen inte alls läsa det så. Däremot kräver det väl en hel del kunskap i GT, för att förstå den rätt.

    Jag kom hit genom att frasen ”Jerusalem är öde”, med tillhörande melodi, dök upp i min hjärna när jag läste ett blogginlägg av Tomas Jarvid.
    http://blogg.svenskakyrkan.se/vandravagen/2016/10/25/trygga-innanfor-guds-mur/
    Sen googlade jag frasen och kom hit. Läser man versen med exv. Nehemjas bok i tankarna, som prästpojken Jarvid förklarar den, är den fullt begriplig och varken ersättningsteologisk eller något annat konstigt (om nu ersättningsteologi måste vara konstig, jaja).

  2. Gunnel Molén (inläggsförfattare)

    Intressant med dina synpunkter att versen inte behöver vara ersättningsteologisk. Har fått den förklaringen och känner dem som menar att den är det.

    Ska titta lite mer på den, och läsa länken du delade också. Gillar Nehemja. Visste du att arkeologerna förmodligen hittat en del av muren han lät bygga upp?

    Kul att du hittade mitt gamla inlägg. (Märker att alla bilder jag hade till den försvunnit dock.) Gillar psalmen stort, snart dags att sjunga den igen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Sidor