Gamla koraller – eller inte?

Det här med tid och äldsta blir lite märkligt ibland, I varje fall när man kommer till fossilfynd och andra forntidslämningar. Ibland känns begreppen ganska relativa och lite flytande.

Nyligen rubricerads exempelvis ett fynd av en speciell typ av korall som det äldsta fyndet som daterats hitintills. Det låter ju något det. Men när man går in i texten och läser lite närmare ser man att tids-skilladen gentemot den förra korallen, med samma epitet, är “endast” 5 miljoner år.

Fem miljoner år – om man ser bakåt eller framåt från idag, så låter det förstås jättemycket. Men om man ser på tidsdateringen av just detta korallfynd – 462 miljoner år – så låter det inte särskilt mycket. Den förra var alltså “bara” 457 miljoner år. Frågan uppstår hur det alls är möjligt att datera så exakt – tiden flyter som ihop och det hela blir en smula overkligt. När man sen ser att Nationalencyklopedin lägger ut en ungefärlig tid, på dessa så kallade rugosa koraller på 245 – 280 miljoner år, ja, då blir ju tidsperspektivet ännu lite märkligare. Då fanns det ju de som var ännu äldre, eller…?

Om man betänker att den tidsskala som fossilen daterats efter, uppstod som en skrivbordsprodukt, är det kanske inte heller riktigt verkligt. Kanske existerar den mest i teorin, och inte i praktiken? Och med den följer årmiljonerna och de långa tidsperspektiven.

Tiden alltså. Själva fossilfynden är nog så verkliga. Fossil av dessa koraller har man hittat i stora mängder, även här i Sverige, särskilt på Gotland. Ofta kallas de bara för ensamlevande koraller, men ett mer korrekt namn är rugosa eller tetrakoraller. (Det finns dock kolonibildande av rugosa koraller också.) Idag är de utdöda, det tror man åtminstone. Men vem vet vad som döljer sig i de vida haven. Det har hänt förr att havsorganismer som betraktas utdöda – och fortfarande står som utdöda i uppslagsverken – har hittats vid liv idag.

Det korallfynd som nu daterats och rubricerats som världens äldsta kommer från Iran.

Källor:
http://phys.org/news/2012-12-earliest-rugose-coral.html
http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=8729156
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Etiketter

Sidor