Små dinosauriehjärnor!

(Vill redan nu berätta att bilderna inte är på en Ampelosaurus, som var en stor sauropod, utan på T rex, mer om denna berömdhet längre ner i texten.)

En hjärnskanning av en Ampelosaurus visar att deras hjärna inte var längre än 8 cm. Och detta trots att de kunde nå en längd av ca 15 meter och att deras utveckling sägs ha pågått  under ca 70 miljoner år. 

Räkna ut den tillväxten per år den som kan. Lär bli många decimaler. Om tiden nu stämmer – nu kommer det här med skrivbordstidsskalan in igen. Men den skrev jag ju om häromdagen.

Hur som helst kommenterar forskarna Ampelosaurens hjärntillväxt att den inte favoriserades i sauropodernas utvecklingslinje. Med tanke på kropps-storleken tycks dessa jätte-sauropoder favoriserat att bli så stora som möjligt istället. Eller hur de nu tänkte! Fast någon särskilt stor hjärna att tänka med hade de som sagt var inte. 

Kunskapen om att många dinosaurier har en liten hjärna i förhållande till kropps-storleken är nu varken något nytt eller ovanligt. Som exempel kan nämnas att välkända Stegosaurus, med en längd på ca 10 meter, hade en hjärna av ungefär en valnöts storlek. Undrar vad dessa favoriserade – de fina ryggplattorna kanske?

Inte ens självaste T rex hade någon jättehjärna, även om den kanske var lite större än de nu nämnda. Vi har avgjutningar av såväl tand som hjärna, kan någon gissa vilken av dessa som var är störst?

Det där med hur vildsint T rex bet omkring sig lär förresten vara lite överdrivet. Det sägs att tänderna satt ganska löst och hade kunnat gå av i verklig strid. Men det är nu en annan historia.

Källa (om Ampelosaurusen): http://phys.org/news/2013-01-brain-ampelosaur-spain-revealed-3d.html

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Sidor