Att berätta eller inte berätta – det är frågan!

Det här med fastan – det är lite märkligt!

Och nu tänker jag inte på alla semlor som konsumeras. Av alla dem som inte redan tröttnat på dem, vill säga! Själv älskar jag inte semlor, så jag kan avstå dem utan problem. Tycker kombinationen vetebröd och grädde är lite märklig.

Nog kan jag äta någon semla nå´n gång om de är av rätt fabrikat. Jag skulle dock aldrig hälla varm mjök på dem, som jag förstått att det finns dem som gör.  Blött bröd – tanken ger mig nästan frossbrytningar. (Nej, jag gillar inte dopp-i-grytan heller.)

Nej, jag tänker på alla som berättar öppet och offentligt om vad de tänker avstå ifrån. Nog tror jag att vi alla mår bra att avstå ibland, från sånt vi normalt betraktar som självklart. Inte minst ifrån mat – för de flesta av oss är det också det allra svåraste. Det är också att avstå från mat, som åsyftas när Biblen talar om fasta.

Fast när Biblen talar om fasta så står det att vi ska göra det i det fördolda, utan att låta någon veta om det. Numera delar många det, exempelvis på facebook. I varje fall om det som man avstår under den fastetid, som lagts in Sveriges kalenderår. Och visst kan det vara lite praktiskt att berätta att man inte kommer att logga in under fastan. Så att andra vet vart man tagit vägen. (Fast man kanske kan kolla i almanackan och gissa.)

Fast Bibeln talar som sagt mest om att avstå från mat och dryck! Att avstå från datorer, TV-tittande med mera nämner Bibeln ingenting om. Så det kanske vi kan dela med oss om, hur öppet som helst, eller…? Å andra sidan fanns det förstås inga datorer och TV-apparater när Bibelns olika böcker skrevs ned. Så kanske ska de räknas in ändå, bland det som bara ska vara mellan mig och Gud? Hmmm… lite knepigt det här!

Måste ändå säga att alla ni som avstår från något, vad det vara må, som känns jobbigt att avstå ifrån. Jag beundrar er stort!  Är inte så jättebra på det själv. Och om det nu är så jag väljer att avstå från något – antingen nu under kommande fastetid eller övriga året – ja, det tänker jag inte berätta!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Sidor