Är ordet moral naivt?

Mötte idag påståendet att moral är ett mycket naivt ord.

Det var i ett samtal i en fb-tråd där underteckad förde fram att just moralen är en sak som skiljer oss från djuren. Vi skrev ju förstås om mera än så, så deta blir lite ryckt ur sitt sammanhang. Men jag citerar  – " Moral är ett mycket naivt ord som bara gör sig gällande i sterila miljöer där det finns kontrollorgan som håller personer på mattan…"

Så ser inte jag på moral, men jag valde att avsluta samtalet där, bara med att påpeka just det – att jag ser annorlunda på begreppet moral. Och fb-vännen till min fb-vän tryckte på "gilla", ni vet sådär som man gör på facebook.

Visst kan man lägga in olika aspekter i begreppet moral. Tänker inte göra någon djupdykning i ämnet här och nu. Men mina tankar tänkte vidare och påminde mig om en artikel jag skrivit tidigare i ämnet. En artikel som handlar just om människan och hennes särställning gentemot djuren.

Där skrev jag bland annat så här – "Bara människan bland allt levande kan ställas till moraliskt ansvar för sitt handlingssätt gentemot den övriga skapelsen. Hennes unika ställning ställer henne i ett ansvarsförhållande, som kan få förödande konsekvenser då hon kommer fel. Men det kan också föra fram till underbara resultat då hon handlar rätt. Inte sällan har enskilda människor gripit in i historien på ett sådant sätt att generationer efter dem fått njuta av det goda de åstadkommit. Kanske vi inte kan åstadkomma sådana storverk, men allt som görs i "det lilla" kan sammantaget betyda mycket i "det stora". 

Moraliskt ansvar – håller fortfarande med mig själv i texten ovan. Och jag upplever det inte ens som naivt!


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Etiketter
Sidor