”Allt som vandrar havens vägar…”

Tänk så mycket fint det finns nere i haven, som vi inte ser så mycket av.

Ta till exempel Nautilus, en numera sällsynt bläckfisk! Skalet den omger sig med,  "pärlbåten" så kallat, är känt som ett av de vackraste av alla molluskskal. Invändigt har det ett kraftigt pärlemorlager, utvändigt ett så kallat porslinslager med gulaktig grundfärg och varmt bruna teckningar.

Den har det ganska praktiskt bläckfisken också, därinne i sitt skal, som är indelat i olika kamrar. Genom de väggar, som skiljer kamrarna åt, löper en kanal med blodkärl (siphunculus) ända till spetsen av skalet. I den yttersta kammaren sitter själva djuret, alla de övriga kamrarna är fyllda med gas, vilket minskar bläckfiskens specifika vikt och gör det lättare för djuret att simma. En väldigt fin design, skulle jag vilja säga.

En gång fanns dessa nautiloiderna rikligt representerade i havsdjupen, det kan vi se av fossilen. De fossila fynden finns i olika former, de hoprullade är mycket lika de arter som lever idag. Likheten gör att de ofta betraktats som "levande fossil".

Idag finns endast några få arter kvar i gränsområdet mellan Indiska Oceanen och Stilla havet. Det känns som lite sorgligt! Och man hoppas att ingenting händer, än att dessa arter får finnas kvar – åtminstone!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Etiketter
Sidor