Grattis på Namnsdagen!

Fick lust att dela det här gamla kortet! Tidsmässigt är det helt fel – på mer än ett sätt! Inte bara att det är över 100 år gammalt. Anna har inte alls namnsdag idag, det har hon inte förrän 9 december. Dessutom är årstidsbilderna helt fel, både för dagens datum och för Anna-dagen!

Om nu Anna-dagen var den 9 december även år 1905, då det här kortet postades. Men kanske tyckte man på den tiden att alla Annor skulle uppmuntras med glada sommarbilder i början av december. Betydligt vanligare lär det ha varit då i varje fall att man uppmuntrande någon med ett namnsdagskort. Nu händer det knappast längre, ens på facebook – i varje fall inte så ofta. Fastän det inte kostar något att gratta någon där.

På det här kortets tid kostade bara portot 5 öre! Plus att det vackra bref-kortet kostat en liten slant det också. Idag finns det inte några 5-öringar längre, ganska länge sen de försvann. Så kortet är helt ute ur tiden. Men ändå finns det kvar. Det är jag glad för!

Fröken Anna Molin var en äldre dam, som min mamma kände. En dag gav hon en bunt gamla kort till min mamma. Exakt varför vet jag inte riktigt. 

Dagens namnsdag är förresten Olivia. Det hette min mormor. Det är ett latinskt namn som betyder "olivträd". Anna i sin tur är en grekisk form av hebreiska Hanna, som betyder "nåd, den benådade". Om de uppgifter jag hämtat fram är rätt, vill säga. Så bibliskt och fint det kändes på en gång. Och så besläktat – för jag har en niece som heter Anna som mellannamn.

Så – Grattis alla Annor på icke-Anna-dagen. Och alla Olivior på den alldeles rätta Oliviadagen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Sidor