Kanske beror det på hyferna?
Förundras varje höst över svamparna! Hur något så mjukt och skört kan sticka upp ur den hårda marken! Och så små som de är från början… (Kanske det som det beror på?Hmm…)
Antar att det har att göra med mycelet – det som finns under marken och aldrig syns över ytan. För att på nytt citera wikipedia (som jag gjorde 31 aug) – ”Mycel är den vegetativa delen hos svampar, bestående av ett månggrenat nätverk av trådlika hyfer som växer under jorden eller inom ett annat substrat (till exempel ruttnande eller levande träd). Svampens välbekanta fruktkropp är enbart den reproduktiva, sporbärande delen av svampen: den består också av hyfer men betraktas som skild från mycelet.” (http://sv.wikipedia.org/wiki/Mycel)
Inte för att detta gör mig direkt klokare hur den mjuka svampen kan komma upp ur den hårda marken. Så jag får fortsätta att enbart förundra mig. Och njuta av att de är vackra att se på! Och ibland goda att äta, men det ska man nog inte göra med just de här – särskilt inte den röda.