Tandbyten!

257356_124915284256569_3893392_o-1Visste ni att dinosaurierna bytte tänder en gång i månaden? Nåja, inte alla – det var bara de största, de så kallade sauropoderna! Och inte riktigt alla de heller. Och inte alla riktigt så ofta.”Så ofta som upp till en månad” står det i forskar-rapporten. Men ändå! Hos vissa dinosaurie-fossil har forskarna hittat fem reservtänder under varje tand i käkarna!

Fast visst kan jag förstå det. Men tanke på att de var flera meter långa och vägde en avsevärd mängd ton så måste det förstås gått åt massor med gräs och andra växter. Och blivit en hel massa tuggande! Så nog kan man förstå att tänderna slets ut efter ett tag!

Även nutida hajar byter sina tänder ofta. (Förresten gjorde de forntida det också. Det har man också förstått av fossilen.) Ni vet de där dubbla tandraderna som ger hajen dess karakteristiska och beryktade, skräckinjagande utseende. I själva verket är det endast den yttre, eller några av de yttre raderna som är funktionella. De inre tandraderna utgörs av ersättningständer som fälls fram när yttertänderna slitits ned eller lossnat. Dessa förnyas livet igenom. Hos valhajen (världens längsta fisk) kan det röra sig om upp till 300 tänder.

Funderar på om även de forntida sauropoderna såg skräckinjagande ut med sina dubbla tandrader! Och om forskar-illustrutatörererna nu kommer att teckna om bilderna på de stora fridsamma djuren? Försöker föreställa mig hur jag tror det kan ha sett ut, men på något sätt ser det lite skrattretande ut i mina tankar. Men jag tror  förstås ändå att det kan vara IMG_2881 sant!

Källor:http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0069235
http://phys.org/news/2013-07-plant-eating-dinosaurs-teeth.html

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Sidor