Om sånt som aldrig sagts…

Det här med ord och uttryck som kanske aldrig sagts…

”Man tager vad man haver sade Kajsa Warg”! Problemet sägs dock vara att hon aldrig sagt det. Eller skrivit ner det – säger dem som gått igenom hennes kokbok! Men tydligen innehåller många av hennes recept uttrycket ””Man tager om man så hafva kan …”. Och särskilt olikt låter ju inte det, i och för sig!

Oavsett om hon nu sagt det eller ej –  vilket hon tydligen inte har gjort – så är det ett ganska bra uttryck. I vår familj har vi en måltid som heter ”Man tager…”. Som är en travestering av Kajsas uttryck och förkortning av ”Man tager vad man haver (eller hittar) i kylskåpet.” (Perfekt rätt då man har ont om tid. Och snällt mot hushållskassan eftersom det sällan eller aldrig blir några rester som slängs.)

IMG_1030 IMG_2837

Tillbaka till Kajsa Warg, så undrar jag hur många så´na myt-uttryck som vandrar runt. Uttryck som används frekvent och som tillskrivs personer som kanske aldrig sagt det. Senast idag fick jag veta att Luther tydligen aldrig sagt det där om äppleträdet. Ni vet – ”Även om jag visste att jorden skulle gå under i morgon, skulle jag plantera ett äppelträd idag.”

Har nog anat att det var så och blev inte särskilt förvånad. Men faktiskt ganska glad! Vet att många tycker det är både fint och klokt sagt. Men själv har jag alltid tyckt det skulle vara ganska dumt. Jag menar om jag nu verkligen visste det, till  100% visste. Vilket slöseri med tid, kraft och engagemang. Exakt hur jag i skulle spendera dagen om så vore fallet, vet jag faktiskt inte. Kanske att jag skulle ta reda på om alla andra också visste? Lägga ut det på fb, skriva blogg-inlägg, knacka på hos grannarna… (Som kanske trodde jag var galen, om inte de också redan visste.) Hålla mig nära min familj, eftersom det var vår sista stund på jorden… Och sedan? Bereda mig på att möta min Gud – och uppmana andra att göra detsamma!?

Men jag vet precis vad jag inte skulle göra – Jag skulle inte plantera något äppleträd. Och inte något annat heller…

IMG_3380IMG_3372

Förresten så har det tydligen aldrig heller kunnat beläggas att Cajsa Warg verkligen kallades Cajsa, under sin livstid, utan Christina. Allt enligt wikipedia och NE. Om det nu går att lita på – för vad ska man egentligen tro!

http://pietist.blogspot.se/2013/08/luther-and-apple-tree-did-he-really-say.html

http://sv.wikipedia.org/wiki/Cajsa_Warg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Sidor