Dinon dog mitt i livet!

De dog mitt i livet, dinosaurierna! I varje fall höll de fortfarande på att växa när de dog.

Det är Jack Horner, en av världens främsta diniosaurie-experter – speciellt på T rex – som klurat ut det! Han har öppnat och undersökt fossila dinosaurieben från sitt museums samlingar (the Museum of the Rockies” i Bozeman, Montana). Han fann då, genom att studera de olika skiktningarna inuti benen, att det i de flesta fanns tecken som tyder på att djuren fortfarande höll på att växa, vid tiden för deras död.

Att benen fortsatte att växa, även hos vuxna individer, behöver enligt Horner inte alltid betyda att dinosaurierna blev längre eller högre. Utan att benen blev mer massiva, så att djuret blev kraftigare byggt. Vissa forskare har föreslagit tidigare att de robusta dinosaurierna var hannar, och de mer gracila honor. Medan andra har trott att det varit olika arter. Nu säger forskarna att det ser mer ut som att de representerar olika åldrar.  

Någon naturligt död tycks hur som helst de dinosaurier, vars ben nu Horner undersökt, inte ha dött eftersom det knappast kan ha rört sig om djur vid slutet av sin levnad. Jag menar – de växte ju för fullt! Även det faktum att de bevarats som fossil visar på att de dött helt hastigt, under katastrofliknande former. Och några fossila ben hade då annars inte funnits kvar att studera.

P1000661 551742_351204948294267_629647915_n

Källa:
http://www.nature.com/news/t-rex-grew-beefier-than-museum-fossils-suggest-1.14086

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Sidor