Myten om stenålderskosten…

 IMG_3337IMG_3648

Stenålderskosten – den hörde man så mycket om för några år sedan! Hur nyttig den skulle vara, och att vår kost och våra kroppar inte hängde ihop! Ett tidsglapp på 10 000 år ansågs det vara, mellan vår diet och våra kroppars utveckling. Men om vi började äta som på stenåldern – då skulle vi må så bra, så bra!

Men så lätt ändras såna här trender! Nu räknas stenålderskosten redan som en myt. Åtminstone om man får tro tidskriften New Scientist, som nyligen publicerat en artikel om några olika myter om hälsa. Och visst finns det problem! Hur vet vi hur friska stenåldersfolket var, eller hur anpassade de var till sin livsstil. Finns en del forskning som visar att, åtminstone en del av dem, faktiskt var sjuka.

Inte heller vet vi med säkerhet vad man åt under stenåldern. Det artikeln i New Scientist bland annat för fram, som vi säkert kan veta, är att såväl det kött och de växter de åt inte liknade den kost vi äter idag. Detta eftersom de flesta födoämnen förändrats radikalt genom avel och växtförädling. Bara för att nämna några av problemen, på ett lite enkelt sätt!

Men sen är det förstås inget fel med att äta så nyttigt som vår nutida kost förmår. Det säger sunda förnuftet! Och gott är det också…

IMG_3287IMG_2912IMG_3369

Åsikterna om vad den vad stenålderskosten bör innehålla kan variera, och kan också skifta lite över tiden. Denna rekommendattion är hämtad från Livsmedelsverket – “Med stenålderskost, eller paleolitisk kost som den också kallas, avses vanligen en kost baserad på viltkött, fisk, rotfrukter, nötter, bär och frukt. Spannmåls- och mjölkprodukter ingår inte, inte heller raffinerat socker och salt. En relativt stor del av kosten består av animaliska livsmedel.” http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Maten-och-var-halsa/Stenalder…

Källa: Http://twileshare.com/uploads/Health_myths:_We_should_live_and_eat_like_…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Sidor