Lythronax från Laramidia

Hört om Lythronax från Laramidia? Nej, tänkte väl det! Eller – någon kanske hunnit höra ändå…

Men det var först idag jag läste om det – nu på morronen när jag kollade vetenskapslänkar. Det gör jag som regel varje morgon. Det är lite intressant, ja, många gånger till och med mycket intressant. Idag kunde man exempelvis läsa om att spottstritar parat sig på exakt samma sätt i 165 miljoner år. Fast man behöver förstås inte tro på riktigt allt, som tidsspannet exempelvis. Finns mycket problem med det, men tar just nu lite lång tid att förklara. Men intressant att man hittat fossil som visar att där inte varit någon förändring – oavsett hur lång tid som förflutit.

Sen stod det förstås inte spottstritar, utan ”froghoppers”, eftersom artikeln var på engelska. Men jag härledde från det latinska namnet Cercopoidea och gick till uppslagsverket ”Djurens värld”, där jag hittade det svenska namnet. Tycker att grodhoppare lät lite bättre, men strunt i det. Undrar förresten varför man kallar dem för det – hoppar de mycket på grodorna? Eller hoppar de som grodor? Det går kanske också att kolla upp…

Men tillbaka till Lythronax från Laramidia, så är det inte så konstigt som det låter. Det är bara ett nytt dinosauriefossil som man hittat i Utah, och som för övrigt liknar T rex! Kanske var det bara en variant? Och Laramidia är bara ett namn som vissa forskare har på hur man trott att den här delen av USA såg ut på den tiden när Lythronax förvandlades till fossil. Men det finns det också olika tolkningar av, precis som med tidsdateringarna.

Lythronax från Laramidia – på nå´t sätt tänker jag på Petronella ifrån Plaskeby! Annars är summa sumarium att vetenskap inte behöver vara så krångligt som det låter – men intressant är det!

IMG_3091 020

Källor: http://www.nature.com/news/king-of-gore-ruled-before-t-rex-1.14111

http://news.sciencemag.org/evolution/2013/11/scienceshot-insect-sex-oldest-record.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Sidor