Förskolefoton och Röda skor!

Råkade lyssna på ”Ring P1” häromdagen. Lyckligtvis åt jag inte just då, för då hade jag definitivt satt i halsen!

Det ringde nämligen en kvinna och ondgjorde sig över att kommunen bestämt att man inte längre skulle tillåta ”skolfoton” på förskolor, eller dagis som det hette förr. (Kanske gäller det skolan också, men inlägget handlade om förskolor.) Detta för att skydda barn med skyddad identitet. Ett bra beslut tycker jag. Det tyckte inte kvinnan. Och – efter att ha talat om detta en stund sa hon något i stil med att snart blir väl någon kränkt över att någon har röda skor, och så blir väl också det förbjudet.

Men snälla! Att jämföra behovet av att skydda barn som kan råka illa ut – riktigt illa ut – med att inte gilla en skofärg! Var finns proportionerna? Nu lyssnar jag inte så ofta på det här programmet, men jag hoppas att det var många som reagerade och ringde in och protesterade mot det orimliga i resonemanget.

Dagisfoton förresten – vem bryr sig, och vem är det roligt för? Och vilket behov finns det av det idag, då det fotas mer än nog i alla upptänkliga sammanhang. Finns mycket att säga om detta, men tillbaka till förskolefotona. Har själv inte jobbat på dagis, men känner dem som har det. (Har bara haft en son där, som var måttligt road av fotandet.) De har berättat om föräldrar som hade med sig extra-kläder, vilka man ville att dagis-personalen skulle byta just innan fotandet. Plus tvätta, kamma etc. Gör det på några minuter på ett tjugotal barn, som förmodligen hellre (många av dem i varje fall) vill leka, än att sitta och se fina ut framför kameran.

Jodå, jag vet att barn är olika – och att många kanske tyckte det var roligt med fotona som sedan kom, byta med varandra osv… Men – i dagens fotovärld kan knappast det vara svårt att ordna ändå. Känns som att skolfotandet är lite av en rest från forntiden, som det är hög tid att göra sig av med! Och snälla – fota inte de barn som inte vill bli fotade! Oavsett vad anledningen är! Men särskilt för de barns och föräldrars skull, som har det tufft nog ändå, med att ständigt behöva tänka på att inte synas utåt!

Och använd gärna röda skor – om ni gillar färgen, förstås!

IMG_2008 IMG_2007

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Etiketter
Sidor