Närproducerat är det som gäller…

Så var det dags igen för ”Bondens Egen Marknad”! IMG_5678 Med fleras egen marknad ska jag kanske tillägga. För alla säljare är med säkerhet inte bönder, och det gör ju mindre. Det är att det är närproducerat som gäller. Och det som också är så fint! Sen må det vara bröd eller honungsburkar. (Bruna) ägg, blommor, fisk och köttprodukter – ja, allt vad det nu må vara. IMG_5676Tänker på att man går omkring här, runt en timme, och får med sig så mycket gott av lite av varje. För egen del är det mest grönsaker jag handlar. Och då tänker jag på vilken tid det tagit att odla fram alla produkterna. Från det att de första fröna eller sättpotatisen sattes i jorden. För att inte tala om allt jobb mellan då och nu!

Och kanske ibland, för att sedan uppleva att skörden slår fel. En av de mer vana, etablerade odlarna sa idag att de bara skulle vara med på första fyra (av åtta) veckorna i år. Eftersom de fått missväxt på det mesta, så skulle produkterna inte räcka till! Hon såg glad ut ändå när hon sa det – ”så blev det i år”, ungefär! Men säkert var det många stunder när de började förstå vartåt det lutade, som hon inte varit glad. Kanske vänjer man sig med åren, vet att så här kan det bli! Men en riskfylld gärning, har de dessa odlare, vill jag lova!

Lätt att glömma när man går där bland allt som dukas upp, och väljer finsmakat vad man köper och tar med sig hem! Ett fint bemötande får man, och personligheterna varierar härligt bland säljare, köpare och dem som kanske bara flanerar runt. Om man sen ledde om cykelstråket under de här lördagarna, så det blev lite rymligare på den enda gatan, så skulle det bli ännu trevligare. Om jag skriver att man även skulle föreslå att man lämnar hunden hemma, kanske någon blir sårad, så – skriver kanske inte det! Men medger jag skulle tycka det vore fint!

Men fint är det – ändå! Idag var som sagt första lördagen för året. Och nu hoppas jag bara att skördarna räcker under perioden, för både odlares och oss konsumenters skull! IMG_5682 IMG_5674

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Sidor