Att trivas i en tistel …

IMG_9152 De blommar så vackert nu – tistlarna. Personligen tycker jag att även knopparna är väldigt vackra, i alla dessa olika stadier. Jodå, de sticks om man kommer för nära – visst. Men många är de som trivs i dem. Tistelfjärilens larver – förstås – som sveper in sig i bladen för att få vara ifred då de äter.  IMG_0230IMG_0956 Andra larver än tistelfjärilens, nyckelpigelarver – även fullt färdiga nyckelpigor – är vanliga men även andra larver. IMG_0241IMG_0887IMG_0254 Såg en snigel som placerat sig med sin snäcka uppe i en blomma. IMG_0059IMG_0056 Humlor, bin och blomflugor är frekventa, inte minst humlor som ofta är helt översållade med pollen. IMG_0911IMG_9986IMG_9955 Man kan gå vidare med parasitsteklar, småflugor och andra småkryp. Samt dem som trivs nere på bladen, som exempelvis cassida-larverna med det märkliga beteendet att kamouflera sig med sin avföring. IMG_0078IMG_9987IMG_9867 Men listan blir lätt lite lång. Tänker på att en del människor är som tistlar, att de sticker till om man kommer dem för nära. Får nog lov att erkänna att jag själv är lite sådan ibland. Jobbar på det men det där med integritetsbehovet är viktigt. Och får förstå att det är det även för andra – och kanske kan vi trivas med varandra ändå. Även om det inte blir samma närhet som för alla dessa insekter och kryp som tycks trivas så bra i en tistel, antingen uppe i blomman eller på dess blad. 

IMG_9961IMG_9801

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Etiketter

Sidor