Vägrenars renfanor, en sovande igelkott med mera

Där ligger en död igelkott, sa mannen … Ville just inte titta, men mannen såg lite närmare på den och såg att den andades. Den hade bara lagt sig att sova på marken, helt synligt. Den hade inte ens krupit in i den omgivande växligheten, som det fanns ganska gott om. Sen vaknade den och tittade upp lite gulligt på oss. Såg ut att må bara bra – en ganska ung individ, mer unge än vuxen – men vad vet jag … (Någon som vet hur snart igelkotts-ungar skiljs från mamman?)
Ett trevligt möte hur som helst, Var ute för att spana efter insekter bland närliggande vägrenars renfanor, klint och andra blomster. Tacksamt nog var det inte nedklippt. Kanske har man äntligen börjat förstå att våra , mestadels nyttiga insekter behöver sin livsmiljö. Eller har kommunen kanske bara ont om pengar? Befarar att det kanske bara är tillfälligt, men igår fanns växterna kvar och fullt med insekterna fanns där. En guldögonslända såg, likt igelkotten, nästan ut som en unge – men är nu inte så kunnig på guldögonsländor. Även om dessa, med sina skimrande spetsvingar, tillhör mina favoriter i insektsvärlden.
Fullt med småfjärilar – visst är väl detta en vickerbackmätare? Känner mig lite osäker, men bör väl vara en mätare ändå? Och de större nässelfjärilarna, så vanliga just nu … Och förutom allehanda småkryp, en hel massa humlor och bin – förstås!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Etiketter

Sidor