Utveckling …

 Och så en morgon satt den där i solen, fullt utvecklad. Kan förstås varit en annan individ av hårig bärfis (Dolycoris baccarum) som kommit på besök. Men jag tycker om tanken att det var den nymf som hållit till i vår trådgärd, genom några olika stadier. Ofta har den hållit till på en och samma prästkrage. Suttit stilla på en blomma, eller klättrat omkring lite på stjälken … Det sista jag såg av den som nymf höll den till på bladet av en kärleksört … Och nu satt den där som sagt – om det nu vara den – fullt utvecklad, imago som det så vackert heter. Det är så fascinerande det där, med hur olika arter utvecklas hos en och samma individ. Tänkte på det senast igår, då jag såg ett bladluslejon. Hur denna lilla larv, med betoning på liten, utvecklas till skimrande vackra guldögonsländor (Chrysopidae). Inte för att de är särskilt stora som imago heller – men jämfört med larven är det ändå en väldigt stor skillnad. Förutom den genomgripande skillnaden utseendemässigt. För att nämna ett av många exempel, som det finns så rikligt av. Och som vi just nu bevittnar dagligen, inte minst hos våra kära nässelfjärilar (Aglais urticae) som så flitigt besöker oss!  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Etiketter

Sidor