Om blomflugors skönhet och nytta …

Hur mångfaldiga är inte dina verk, Herre! Med vishet har du gjort dem alla, jorden är full av vad du har skapat. (Ps 104:24)

Träffade på en gigantisk blomfluga häromdagen. Nej, inte den på fotot ovan – det är bara en liten mellanstor, om ens det. Var lite svårt att få ett foto på den gigantiska, där det riktigt syns hur stor den egentligen var. Den var så lång, funderade nästan på om det var en jättegeting – men nejdå, det var en helt vanlig blomfluga. Vanlig och vanlig, den var som sagt väldigt stor … Den var till och med större än fönsterblomflugorna. Tycker för övrigt att det är ovanligt gott om dem i år. Både här hemma hos oss, och ute i markerna och planteringar. Just denna är jag lite osäker på. Liknar en fönsterblomfluga, men lite olika ändå – men mycket vacker! Dessa är dock säkra kort, om man så säger. Lite olika arter – är lite dålig på det – men allesammans fönsterblomflugor. Finns för övrigt så många, stora, små och en massa där emellan. Som denna vi träffade på igår. Trodde jag fotade en lite speciell humla. Men när jag tog fram fotot så var det en blomfluga. Finns ju några sådana arter, humlelik blomfluga av lite olika slag. Gissar att det är en sådan – någon av dem. Finns en del som missförstår då man säger blomflugor. Som tror att det är sådana här små svarta sorgmyggor, dagg- eller bananflugor som brukar angripa våra krukväxter. Men tror det framgått att jag menar dem som med rätta här i Sverige bär namnet blomflugor, för att de ofta besöker blommande växter utomhus. 

Ofta ser man dem, till synes stilla i luften framför någon blomma – hovrar som det så vackert heter. De har en avancerad flygteknik, de är snabba vid starten och kan flyga, manövrera och landa snabbt och exakt. Dessutom är de nyttiga – förutom att de är viktiga pollinerare lever några arter av att äta upp bladlöss och spinnkvalster. De finns i en mängd olika arter, och har påträffats på alla kontinenter utom på Antarktis. Och en del är som sagt små – väldigt små! Ett par länkar för den som kanske vill läsa mer …

https://www.dinosaurier.nu/nyheter/fina-och-nyttiga-blomflugor-2/

https://www.dinosaurier.nu/nyheter/blomflugar-mer-fantastiska-an-vi-trott/

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Sidor