Gustaf Forsberg, innebandyblogg

Dalendax

Först ut var City, nu är det dags för Dalen att inleda årets seriespel. Hur är då läget i år, vad skall man förvänta sig?

Senaste årens kvartsfinalförluster har varit tunga, men också tydligt visat på brister och tillkortakommanden i jämförelse med övriga topplag i serien. I mitt tycke har inte lagbygget varit komplett. Truppen har under hela 2000-talet varit extremt talangfullt, men saknat den blandning av spelartyper som gör ett lag redo att konkurrera om guldet.

Inför denna säsong känns det mer spännande än på många år. Inte för att jag tror laget har större chans att utmana i år, utan för att det känns som något av en nystart. Dalen är inne i en generationsväxling och har gjort många spännande värvningar inför denna säsong -framför allt har man börjat värva för att bygga ett komplett lag. Bygget måste ses på lång sikt, men de senaste åren har det börjat hända saker. Man har lyckats värva in unga backar med bra skott, vilket varit en bristvara. Man har också hittat några "raka" forwards, som Christian Hjort och Christoph Hofbauer. Nu återstår att värva in någon eller några starka targetspelare som kan användas då spelet inte flyter på som planerat.

I mina ögon är det tre saker som kommer att avgöra hur bra Dalen kommer att prestera i år:

Valpigheten
Många gamla namn ut och många nya oprövade namn in gör att laguppställningen innehåller mindre rutin än på länge. Under försäsongen har man kunnat ana detta i spelet, och lagets serieresultat kommer delvis att bero på hur de nya, unga spelarna klarar av spelet i SSL. Seriespelet skall inte jämföras med vare sig Ligacupens gruppspel eller Nolia Cup.

Matchningen
Hur kommer Karlsson/Andersson att matcha laget? Som ledare handlar det om att bestämma sig för vilka spelare man bygger sitt lag kring. Dessa spelare måste få mycket tid på parketten. Vid sidan om detta skall heta spelare mer aktivt matchas under pågående match. Jag ser detta som den stora utmaningen för ledarduon.

Målvaktsspelet
Alla som spelat med Hörna vet vad han har för högsta nivå (überjävulskt bra). Tyvärr har de två senaste säsongerna karaktäriserats av allt för ojämnt spel från Brattsbackas stolthet för att skapa den trygghet som är så viktig att ha. Jag tror att Hörna varit allt för ohotad, vilket aldrig är utvecklande. Hur bra Rudeström och Löfgren är vet jag inte, men jag hoppas verkligen att tränarduon vågar ge dem chansen, om inte annat för att skaka liv i Hörna.

I övrigt noterar jag att Dalens matchtröjor tillhör de fulare i serien, enbart beroende på den enorma mängd med reklam som trängts in på ärmar, magar, ryggar och bröst. Går det inte att erbjuda företagen någon annan attraktiv plats som ger lika bra exponering? Låt huvudsponsorn synas på matchtröjorna, inga andra.

/Gustaf

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.