Gustaf Forsberg, innebandyblogg

Återuppstånden från de döda

Efter att under en tid gått under jorden är jag nu tillbaka med några funderingar kring stora och små saker, men framför allt kring innebandysaker.

Var idag och såg Dalen möta Solna AIK. Matchen går inte till historien som en av de mest välspelade, inget av lagen bjöd egentligen på något skönspel. Hemmalaget förlorade matchen med klara 1-5, efter att ha haft påfallande svårt att överhuvud taget kunna skapa en riktig målchans i 5-5-spelet. När heller inte powerplay-spelet fungerade, avsaknaden av Peder är i detta avseende enorm, blev AIK en alltför hård nöt att knäcka.

När jag cyklade hem från matchen passerade jag en reklamskylt med texten "Påläst eller avslöjad?", vilken faktiskt ganska väl sammanfattade mina tankar efter matchen. Det kändes som att Dalen inte hade några lösningar på AIK försvarsuppställning -nycklarna hängde liksom kvar i nyckelskåpet. Under matchens gång försökte Karlsson/Andersson att kasta om i formationerna, utan att det på något sätt ändrade matchbilden. Det är i precis sådana lägen och i sådana matcher som spelare som Robert Holmgren, Johan Lindgren och Daniel Marklund genom åren varit guld värda för Dalen. Dessa spelare har alltid haft lösningar och idéer kring hur matchbilden skall kunna förändras. Idag såg jag tyvärr ingen spelare eller ledare som satt på lösningar, utan laget blev i det närmaste avklätt. Frågan som fanns kvar efter slutsignalen var alltså huruvida Dalen helt enkelt var dåligt påläst, eller om laget och dess brister helt enkelt blev avslöjat?

I dessa dagar måste man ju kommentera den allt överskuggande finanskrisen. I kampen mot det enorma hot som den finansiella världen nu står inför har ett förslag till räddningspaket lämnats in till den amerikanska senaten och representanthuset. Förslaget innebär helt enkelt att den amerikanska staten går in med en ohygglig massa dollars för att rädda banker och finansinstitut. Det intressanta i detta är den ideologiska konflikt BÅDA politiska sidor hamnat i. Den amerikanska högern, rebublikanerna, är emot förslaget utifrån sin tro på att marknaden skall sköta sig själv, staten skall inte blanda sig i dess utveckling. "Vänstern", dvs demokraterna, ställer sig samtidigt skeptiska mot förslaget då de inte anser att det är skattebetalarna som skall betala för de misstag den finansiella världen gjort. Två skilda ideologier, med vitt (nåja, lite grann i alla fall) skilda utgångspunkter, ställer sig alltså emot förslaget. I mina ögon är detta en mycket märklig och samtidigt en mycket intressant situation.

Det har ju blivit något av tradition för mig att skriva några rader om rullskidåkning. Vill bara kort tipsa alla(?????) rullskidåkare som läser detta om den nya cykelbanan mellan Umeå och Sävar. En bättre anlagd cykelbana får man leta efter, som gjord för rullskidor! En tur fram och tillbaka ger rygg, triceps och mage en rejäl genomkörare -rekommenderas!

Var i veckan på konferens med jobbet. Ett av ämnena som diskuterades var energi- och klimatfrågan. När jag gick ut från seminariet var jag övertygad om behovet av att varje enskild människa måste fundera över, och också ändra, sin livsföring. Om inte detta sker går det hela åt pipsvängen, och det relativt fort.

Tänk om IKSU, City och Dalen alla införde en miljöanpassad resepolicy som innebar att alla resor skulle gå med tåg, dvs helt skippa miljöskadliga buss- och flygresor. Den dagen skulle jag vara en mycket stolt Umeåbo och också mycket stolt över Umeå-innebandyn!

Enda gången Dalen skapade chanser mot AIK var när man sköt redan i tidiga lägen. Varför dröjde det till de sista tio minuterna innan killarna började lossa stora kanonerna?

Jag tycker TV4:s innebandysändningar, inklusive kameravinkel, är helt OK. Har faktiskt inga invändningar alls, förutom att Kokocha sällan har ett gott ord över till Dalen?

/Gustaf

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.