Gustaf Forsberg, innebandyblogg

Hur bra är finnarna egentligen?

SSL har tagit VM-paus, varför det är läge att säga några ord om det pågående VM:t. Som alltid diskuteras vilka som kommer att ta semifinalplatserna och vilket lag som kommer att hämta hem guldet.

Semi-lagen är relativt enkla att förutse -Sverige, Finland och Tjeckien känns säkra. Frågan är om det blir Norge eller Schweiz som tar den sista platsen. Schweiz har inlett med en skakig seger mot Estland(!), medan Norge enkelt avfärdat Danmark. Jag tror att den norska framfarten i SSL, dvs i City och Dalen, är av oerhörd betydelse för norsk innebandy i stort och också av betydelse för självförtroendet i den norska VM-truppen. Som jag tidigare predikat betyder det mentala grymt mycket för prestationen, mer än man kan ana. Om norskarna, som Gunde skulle sagt, snor semin från schweizarna är det en präktig skräll, men jag tror faktiskt att förutsättningarna aldrig varit bättre än denna gång. Som stort Ketil-fan tippar jag med hjärtat, alltså Norge till semifinal!

Schweiz slog som sagt Estland med möda. Efter en snabbkoll i matchprotokollet kan man undra om Estland endast spelade med en femma…

Oerhört störande att VK-bloggen inte klarar av att jag ibland avslutar meningar med tre punkter, utan ersätter dessa med ett frågetecken.

Vilka länder möts då i VM-final och vem står som slutsegrare? Ja, jag har tyvärr svårt att se några andra finallag än Sverige och Finland. Jag hör dock många röster som tror på finnarna denna gång. Jag säger tvärtom, jag tror mer på Sverige i detta VM än förra gången. Utan att vara inläst på finnarnas trupp så känns det som att den lovande generation unga finnar som kom fram för 3-4 år sedan inte riktigt har levererat det som förväntades. Istället är det fortfarande samma spelare som utgör stomme och ryggrad, spelare som bär på tunga VM-minnen och ett risigt final-självförtroende. Jag tror att VM-guldet fortsätter att glänsa i gult och blått.

Tjeckien, som för några år sedan såg ut att ta den internationella innebandyn med storm, har varit en stor besvikelse de senaste åren, i alla fall för mig. För fem år sedan var jag säker på att Tjeckien skulle vara en het guldkandidat vid det här laget, men idag känns de relativt svala -synd och tråkigt.

Barcelona håller just på att mosa Valencia. Innan bloggandet inleddes hann jag se Henry göra två snygga mål. Det var precis som på den gamla goda tiden då han spelade i det läckraste av alla lag – Arsenal.

Åkte skidor på Nydalas konstsnöspår idag. På grund av det varma vädret är varvet än så länge bara ca 3 km långt, vilket innebär ett evigt snurrande runt runt. Tyvärr har jag inte den mentala styrkan att åka samma varv femtielva gånger, så nu sänder jag dagliga önskningar till kung Bore om att han skall avsluta sin semester och börja jobba?

Läser på olika ställen att Thorengruppen rycker i ett flertal spelare. Nu när laget går som tåget tycker jag man skall ta det lite lugnt på den fronten. Se istället till att bibehålla harmonin som nu råder i truppen, killarna sköter sig ju charmant! Nyförvärv kan ordnas i slutet av säsongen.

Skidskyttesäsongen har börjat, vilket är hur kul som helst. Sporten gör sig otroligt bra på TV, trots att Ulfbåge inte har koll på något som försiggår i spåret.

Hade Daniel Marklund varit skadefri under sin innebandykarriär hade han i dag inlett sitt femte eller sjätte VM. Han hade varit en av de största. Jag tror faktiskt jag är mer ledsen över alla hans skador än han själv är?

/Gustaf

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.