Helena Abrahamsson, Storuman

Varför planerar vi?

Har ni tänkt på hur mycket vi människor planerar och drömmer om framtiden? Vi lever för att planera. Ibland kan själva planeringen vara roligare än målet. Vi längtar efter saker vi ska göra hela tiden, så ibland så glömmer vi bort att ta vara på nuet.
Det kan vara härligt att ha någonting att se fram emot, något vi kan planera och som vi kan längta till. Men vad händer då om någonting förändras, så att vår bild av hur framtiden kommer att se ut inte längre är så? Vi känner oss vilse, otrygg och har en rädsla för framtiden. För nu vet vi helt plötsligt inte hur framtiden kommer att se ut, därför känns det inte lika tryggt längre. Det är så lätt att måla upp en bild om hur någonting kommer att vara, oftast en bild som inte alls är lik verkligheten. Jag har varit väldigt ’duktig’ på att göra det, men nu har jag lärt mig att uppskatta dagen mer för vad den är!

Kanske beror våra planeringar på att vi har mycket att se fram emot, till exempel såna milstolpar i livet såsom bröllop, barn, någon speciell resa, husköp.. Vad ni alla nu längtar till! Glöm bara inte bort dagen som den är, om vi hela tiden går omkring och längtar till saker så kommer det nog kännas som livet bara svischar förbi. Sen är de just dom här oförutsedda händelserna som ibland sker i livet, de händelser som förändrar allt. Det som gör ont är just de här planeringarna man haft. De planeringar som endast existerat i huvudet, men som ändå kändes så verkliga. Man sörjer de saker som aldrig hände, för vår bild vi målat upp var perfekt och vi blir ledsna när det inte blir så längre. De planer som vi har är oftast perfekta, så även om planerna går igenom kan man bli besviken för att de inte blev som man tänkt sig. Därför är det också viktigt att inte ha alldeles för höga förväntningar.
Det är viktigt ha vara trygg i sig själv och inte förlita livet på någon annan. Att sätta upp rimliga mål för sitt eget liv, så man inte svävar iväg och planerar för mycket. Har vi för mycket planeringar och det inte blir som du tänkt dig, vars tog då din framtid vägen?

Jo, den är fortfarande kvar… även om de inte blev som du först tänkt dig.
Det är du som gör din framtid!

2 kommentarer

  1. Hon som minns dig som liten

    Du har en insikt som få i din ålder har. Du kommer att få ett bra liv Helena.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.