Johan Vellas Inredningsblogg

Att inreda i vikingatida stil

Av , , Bli först att kommentera 0

Vi är alla bekanta med TV-serien Vikings. Kanske är du inte ett fan av den historiska serien men deras husinteriör är en bra inspiration om du önskar inreda i fornnordisk stil. De strålande färgerna i den nordiska atmosfären kommer att berika ditt vardagsrum och göra det helt enkelt förtjusande. Här är några sätt att omfamna vikingainspirerad inredning för ditt vardagsrum.

 

Lägg till en touch av päls i heminredningen

Vikingarna var väldigt förtjusta i att använda original djurpäls i olika tillbehör. Det ansågs vara ett rådande element på den tiden. Du kan berika fåtöljer, mattor, mattor och dekorationer med päls. Använd konstgjord päls om du värnar om djuren. Konstgjord päls är idag väldigt lik äkta djurpäls. Ett sovrum är det bästa rummet att dekorera med päls på kuddfodral och golvmattor. Viking Inredning 

 

Lägg till värme till ditt rum

De flesta av de nordiska länderna följer konceptet Hygge som betyder bekväm gemytlighet. Vi har sett i filmerna att vikingarnas hem verkar vara väldigt mysiga, varma och bekväma. I motsats till detta verkar vår nuvarande livsstil väldigt kall med levande färger. Använd några naturliga toner av grönt, grått och svart för att skapa en mjuk varm look. Använd massor av kuddar, en mjuk plyschfilt och varma textilier som överkast om du har en kärlek till vikingakulturen.Viking Kuddar

 

Användning av sten, trä och betong

Som man kan se i TV-serien Vikings använder sig vikingarna av råa trämöbler med redskap mestadels gjorda av sten. Väggarna är gjorda av stenar med enorma trästockar för att stödja taket. För att få denna gudomliga känsla av vikingamiljön, använd lätt bearbetat trä för att tillverka möbler. De synliga trälinjerna ger en genuin trälook. Dekorera väggarna med rustika betongstenar för att förstärka äktheten av den nordiska atmosfären.

 

Använd dig av rena möbler

Som vi alla vet var vikingatiden en enklare tid då det inte fanns några snygga möbler. Träet är delvis polerat för att skapa möblerna. För att uppnå den autentiska trälooken, välj några möbler med rena linjer och grova sniderier.

När du väl har valt möbeln är det dags att placera den. Placera alltid dina möbler i ett iögonfallande område i ditt vardagsrum. Testa att använda ett vikingainspirerat matbord med trebenta stolar. Du kan också använda viking-temat på ditt bäddset. Vikingatida Produkter

 

Omfamna negativa utrymmen

Vikingarnas hem var  aldrig överbelastade. Det fanns minimala föremål inne i vardagsrummet, mestadels bara de nödvändigaste. Vi är födda i en tid där mustigare inredningsdesign verkar catchigare. Men så är det inte när det kommer till nordisk boendestil.

Omfamna det negativa utrymmet när du uppgraderar till en interiör med vikinga-tema. Här är ett tips för dig om att omfamna negativt utrymme. Töm först vardagsrummet och lägg sedan till föremål bit för bit. Gör dig bekväm med temat innan du förvandlar ditt hem.

Tips när man ska inreda ett rum

Av , , Bli först att kommentera 0

Hoppas ni alla har en fin vecka trots Coronan! Jag vad fått så många frågor genom åren för hur jag tänker när jag inreder ett rum. Hur jag går tillväga och vad jag tänker på. En oerhört bra fråga faktist, så jag tänkte ge er mina tankar hur jag brukar gå tillväga när jag inreder. Hoppas ni får lite hjälp & ny inspiration.

När jag börjar med ett rum så utgår jag alltid av dessa saker:

– Funktion! Vad ska jag använda rummet till?

– Känsla & stil! Vad är inredningsstilen i resten av huset & hur vill jag plocka upp det i rummet?! Färg, material osv.

– Budget! Ja det är bra att veta sin budget när man gör om eller skapar ett helt nytt. Detta är främst A & O när jag inreder hos kunder.

– Fotovinklar! Ja det låter kanske konstigt men faktum är att jag alltid tänker i fotovinklar och hur många vinklar jag kan få ut ur ett rum. Även om det inte är så att man som jag ska fota sitt rum sen så blir det alltid snygga ytor för ögat att vila på om man har med sig detta.

Börjar man här är det otroligt mycket lättare att fortsätta med rummet i nästa steg.

Jag ser oftast ett rum framför mig. Dvs precis vad jag vill ha för stil vad jag vill ha för känsla & hur jag ska möblera. I mitt huvud möblerar och inreder jag innan jag ens börjat. Men känner man att det kan vara svårt så har jag några tips som kanske kan hjälpa till.

– Moodboard! Här samlar ni inspirationsbilder, färger, möbler, inredningsdetaljer och lampor ni gillar osv på ett stort papper, eller via dator eller mobil. Men på så vis får man en enkel översikt vad som passar ihop och om det fångar den stil & känsla ni vill åt.

– Åtgärdlista! Skriv ner alla tankar på vad ni vill göra i rummet. Vad känns fel, vad drömmer ni om, vad vill ni slänga, behålla osv osv. På så vis har ni alla tankar nedskrivna och det blir lätt att gå tillbaka så inte inte glömmer nått.

– Röda tråden! Ja för att ett hem ska kännas komplett så glöm inte den röda tråden. Det är det som gör att ett hem känns harmoniskt och lugnt. Alla rum ska inte se lika ut men det ska finnas en röd tråd.

– Gå utanför boxen! Ja våga testa något nytt, måste soffan stå i hörnet eller intill väggen?! Varför inte flytta ut kontoret eller våga addera något helt nytt i hemmet. Att gå utanför boxen med möblering, färger, växter eller inredningsdetaljer skapar man ett intresse, nyfikenhet och personlighet hemma. Låt kreativiteten & fantasin sätts gränserna.

Glöm inte att testa, testa & testa. Ställ er på håll och se om ni vill ändra något, byta plats eller bara flytta på möbleringen helt. Ett bra tips: Ta en bild & granska efteråt. Oftast ser man då direkt om något behöver flyttas på, inte känns rätt osv.

Hoppas ni fick lite hjälp på vägen.

Att inreda med döden i åtanke

Av , , Bli först att kommentera 3

Döden har alltid fascinerat människan. Ovissheten om vad som egentligen händer efter döden ger människan fri lejd för alla sorters fantasier. Var och en enligt sin egen religiösa tro, övertygelse eller personliga erfarenheter har sin egen teori om ämnet. Men oftast är det just den stora osäkerheten som dominerar! Inför denna ifrågasättning och inför en sådan ovisshet har människor valt att tämja döden genom att symbolisera den. De vanligaste representationerna av döden är den berömda grim reaper och naturligtvis: dödskallen!

Dödskallen har inspirerat många kända konstnärer och författare som har införlivat den i sina verk för att bättre illustrera sitt budskap. Förutom dödskallen i konsten användes symbolen sedan i stor utsträckning inom mode- och smyckesbranschen. Denna symbol förknippas ofta med uppror eller ifrågasättande av föreskrifter och konventioner.

Förr hittade man dödskallarna på giftflaskor, piratflaggor och vid giftiga vattenpölar ute i öknen. De senaste åren har dödskallarna ökat allt mera i popularitet. Du hittar dem idag på tavlor, dödskalleringar, grytlappar och draperier. Även om den trendige dödskallen har förändrats, har själva symbolen i grunden alltid hos alla folk och kulturer stått för samma sak, att dödskallen talar om att något tar slut och övergår i något nytt.

Att inreda sitt hem med döskallar är mer än bara ett statement att man har accepterat sin egen dödlighet. Dödskallarna skapar en mörk atmosfär likt en dunkel fängelsehåla vilket tillför en jordnära känsla där ens egna existens och syfte ständigt sätt på prov. Ens egna problem blir i kontrast till dödskallen enbart bagateller när man får djupare perspektiv som dödens nyckfullhet. Dödskalle Smycken  Dödskalleringar  Dödskalle Inredning