Johan Vellas Inredningsblogg

Att inreda med döden i åtanke

Döden har alltid fascinerat människan. Ovissheten om vad som egentligen händer efter döden ger människan fri lejd för alla sorters fantasier. Var och en enligt sin egen religiösa tro, övertygelse eller personliga erfarenheter har sin egen teori om ämnet. Men oftast är det just den stora osäkerheten som dominerar! Inför denna ifrågasättning och inför en sådan ovisshet har människor valt att tämja döden genom att symbolisera den. De vanligaste representationerna av döden är den berömda grim reaper och naturligtvis: dödskallen!

Dödskallen har inspirerat många kända konstnärer och författare som har införlivat den i sina verk för att bättre illustrera sitt budskap. Förutom dödskallen i konsten användes symbolen sedan i stor utsträckning inom mode- och smyckesbranschen. Denna symbol förknippas ofta med uppror eller ifrågasättande av föreskrifter och konventioner.

Förr hittade man dödskallarna på giftflaskor, piratflaggor och vid giftiga vattenpölar ute i öknen. De senaste åren har dödskallarna ökat allt mera i popularitet. Du hittar dem idag på tavlor, dödskalleringar, grytlappar och draperier. Även om den trendige dödskallen har förändrats, har själva symbolen i grunden alltid hos alla folk och kulturer stått för samma sak, att dödskallen talar om att något tar slut och övergår i något nytt.

Att inreda sitt hem med döskallar är mer än bara ett statement att man har accepterat sin egen dödlighet. Dödskallarna skapar en mörk atmosfär likt en dunkel fängelsehåla vilket tillför en jordnära känsla där ens egna existens och syfte ständigt sätt på prov. Ens egna problem blir i kontrast till dödskallen enbart bagateller när man får djupare perspektiv som dödens nyckfullhet. Dödskalle Smycken  Dödskalleringar  Dödskalle Inredning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.