Klimatmötets första dag

 

Om den halvkilometer långa kön för att komma in på klimatkonferensen i ett råkallt Köpenhamn är ett uttryck för det stora intresset och förväntningarna då är jag nöjd. Om den hastighet med vilken kön flyttar sig framåt symboliserar hur positionerna på konferensen kommer att erövra mark, då kommer pessimisterna att få rätt.
 
Efter 2 och en halv timme längs hangarstängslet var vi inne under tak och efter ytterligare någon timme nådde vi en av de 22 röntgenapparaterna. Där blev det stopp någon timma i väntan på några delegater men snart rullade det på igen och våra blåfrusna nunor fastande slutligen på ett fotografi och stolta vandrade vi iväg med vår ID-bricka – vi var inne. Men nu var klockan 17.30 och det började bli dags att äntra bussen som skulle ta några tusen av oss till välkomstmottagningen i stadshuset – det hade gått 6 timmar sedan vi började köa och vi hade tyvärr inte kunnat lyssna på några föredrag ännu.
 
Utanför Stadshuset hälsade borgmästaren Ritt Bjerregaard välkommen på en stor utescen bakom vilken en gigantisk genomlyst glob tornade upp sig med den fyndiga texten ”Hopenhagen” på ena sidan och Vattenfalls (!) logo på den andra. FNs speciella sändebud till konferensen Gro Harlem Brundtland höll ett inspirerande tal om att lösningen finns hos oss alla varpå FN-värden för konferensen fick avsluta innan han fick ge plats för The Nephews – ett av Danmarks hårdrockande stoltheter.
 
Många ännu så länge förväntansfulla har vi mött under denna första dag av det som skall ändra historien eller rättare sagt framtiden. Vi har också fått alla formella tillåtelser att lägga ut på utställningshyllorna vårt tidskriftssupplement om 23 artiklar om sambanden mellan klimat och hälsa som vi jobbat med det senaste året. Nu gäller det att göra det som vi forskare är alltför ovana vid – att få beslutsfattarna att läsa och förstå hur det hänger ihop och förmodligen kommer att gå om de inte förstår, vågar eller vill. Vi och många med oss vill se handling för att uppnå konferensens mål – att undvika mer än 2 graders temperaturstegring under de kommande decennierna.
 

Stig Wall

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.