Andra dagen – det hettar snart till

Det ryktas att många förhandlare inte kommer att visa sina kort förrän mot slutet av nästa vecka när buden från de stora börjar bli synliga. Man får hoppas att denna taktik inte gäller alla och att frågorna är för viktiga för denna slags ”politik”. Det som pågår denna första vecka är nog en harmlös förpostfäktning jämfört med nästa vecka då det enligt Rapports morgonsändning kommer att ”hetta till” ordentligt då alla toppolitiker anländer. Och att Obama valt att dyka upp först sista dagen det tolkar förstås många positivt, för inte vill han vara med och saluföra någon antiklimax inte. 

Aldrig har jag på samma plats sett så många datorer samtidigt – tänk er en hel flyghangar fylld av mötesrum, ”försäljnings”-stånd och massor av informella mötesplatser. Och vid i stort sett varje bord och i varje knä en dator och alla ser ut att arbeta febrilt och vara uppkopplade mot det i hela centret välfungerande trådlösa nätverket kommunicerande med någon som sitter på andra sidan jordklotet eller kanske vid ett annat bord. Samtidigt pågår i de två gigantiska plenumsalarna Tycho Brahe och Karen Blixen förberedelserna för de stegvist uppgraderade förhandlingarna, nu mellan tjänstemännen, senare med de politiskt sakkunniga och slutligen mellan regeringscheferna. Man tuggar sig nu genom dagordningar numrerade på klassiskt FN-maner som FCCC/SBSTA/2009/MISC.12, bakom vilket faktiskt ryms ett av de för oss intressanta ämnena för dagen ”Research and systematic observation”.
 
Om jag får reflektera så känns forskningsområdet ”klimatförändringar” ovanligt konkret trots att de resultat vi tar del av i stor utsträckning bygger på modeller och prognoser. Kanske är detta vad som krävs för att politiker skall lyssna. Eller är det farligt att sticka ut hakan med prognoser om temperaturstegringar som vida överstiger 2 gradersmålet om inget görs – med ”business as usual”. Tre forskare presenterade nu på eftermiddagen mycket samstämmiga prognoser för Arktis. De menade att vi med dagens åtgärdsbud från bl.a EU bara når 2/3 av vägen 2020 och 2100 sannolikt får en temperaturstegring mellan 2,8 och 3,8 grader och för arktiska områden långt mera än så. Efter detta kommer den första frågan från åhörarna och den handlar inte överraskande om anklagelserna som nyligen framförts (”Climate Gate”) om fusk inom en etablerad forskargrupp som försett FNs klimatpanel med data. Svaret blir att något fusk knappast kommer att kunna bevisas och om så skulle vara fallet är gruppen bara en av många som kommit till samma slutsatser. Men det kan ju förstås ge US-senaten en anledning att hålla ambitionerna nere, svarar forskarna.
 
En annan aspekt på förmedling av forskningsresultat som har särskild relevans för klimatforskningen är att avgöra vad som är naturlig variation över tid. Den pedagogiken drabbas vi alltid av men, som en initierad åhörare kommenterar, borde vi inte ha data från dinosurernas tid för att kunna göra träffsäkra prognoser om temperaturutvecklingen?
 
Trots att konsekvenserna av klimatförändringarna är människans verk är det påfallande hur få av inläggen som handlar om hälsokonsekvenserna (vi har tydligen en mission), sådana som vi redan sett i norra Sverige med utbrott av virussjukdomar som sorkfeber under milda vintrar eller påslag av redan livshotande tropiska sjukdomar i Afrika. Och var finns analysen av konsekvenserna för ekonomi, arbetsmiljö och jämlikhet i fattiga länder?
 

Stig Wall

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.