Här är orden vapen

 På COP-15 är det orden som är vapnen. Beväpnade med datorer ( i mängder och jag menar verkligen mängder) och med samtal siktar man på målen -som handlar om en hållbar värld. Jag har inte sett någon vakt, ännu mindre någon med vapen. Det brukar man ju göra på tågstationerna i Paris till exempel men här bland höga potentater syns i inga. Idag har jag kunnat gå rätt in i de stora salar där tjänstepersoner går igenom protokollen på sitt formella sätt och slå mig ner. En sann demokrati. Till exempel pratar Bahamas i 5 minuter om något, sedan Kina i 5 minuter om sin åsikt osv osv. Det finns många länder och det blir många 5 minutrar, på olika språk som tolkas i lurar. En observation härifrån är att det är många kvinnor med bland toppdelegaterna. För Kinas räkning uttalar sig en ung kvinna och den ena ordföranden och talaren efter den andra är kvinna. När jag drar mig in mot vetenskapliga presentationer lyser de däremot med sin frånvaro. Norska Bellona, www.bellona.nu hade spännande vetenskapliga presentationer med inbjudna från hela världen. Visste ni att Brasilien lyckats minska sin regnskogsavverkning med 3/4, kontrollerat med satellitbilder? Och att ni om några år via satellitbilder själva kan följa och kontrollera skogsavverkningen – de kommer att finnas på nätet.  Och visste ni att den tropiska skogsavverkningen står för 20% av växthusutsläppen och att det är mer än all global transport? När "Russian climate policy" stod på agendan hettade det till. Personer från olika NGO (non-governmental organisation) hävdade att förhandlingar är en smutsig affär och att ryska regeringen lagt locket på för pressen att skriva om klimatförändringar. En journalist refererade en studie som visade att mer än 50% av ryssarna inte tycker klimatförändring är något att bry sig om. En man i publiken presenterade sig komma från Ryska vetenskapsakademin och han hade föga smickrande att säga om kompetensen på panelen och han försvarade sin president. När sedan journalisten från ryska Newsweek gav sig in i samtalet blev det riktigt spännande, men på ryska så vi andra fick följa kroppsspråket (vilket var tydligt nog).

En annan observation -jag har nästa inte sett några överviktiga personer bland alla dessa tusentals människor -hur kommer det sig?

Nu tar jag paus några dagar för andra aktiviteter men återkommer i slutet av nästa vecka – då är regeringscheferna här och det kan hända något substantiellt. The real-deal bir en realitet hoppas jag!

Birgitta Evengård

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.