Klubb-bloggen: Shape Up!

Får jag lov?

Jag vet inte hur många som är medvetna om att det finns något så idiotiskt som danstillstånd. Shape Up! huserade på News första halvåret som klubb, vi bytte lokal först och främst för att News inte fick förnyat danstillstånd. Alltså….jag kan se framför mig hur många hjärnor just nu försöker greppa det här, det behövs tillstånd för att det ska få förekomma dans på en krog. Varför? ’För kroggästernas säkerhet’ säger Polisinspektör Christer Ohlin (källa SvD).

Minns ni filmen Footloose? Om inte: http://www.imdb.com/title/tt0087277/
I Footloose så förbjöd man Rock´n roll och dans för ungdomarnas egen säkerhet. Lysande handling, fiction på 80 talet, verklighet idag i Sverige.

Första gången jag stötte på danstillståndspatrullen i verkliga livet så sa jag ’Va?’ fler än en gång. Det finns idag bara i Stockholm ungefär 1100 restauranger varav knappt 100 har danstillstånd. Här kan man alltså prata om ’svartdans’ på samma sätt som man kan prata om ’svartsprit’ eller ’svartklubb’. Danstillstånd kallas i alla fall det tillstånd enligt ordningslagen som krävs för att ordna offentlig danstillställning. Men hör och häpna, detta gäller även om den inte anordnas på offentlig plats. Det finns dock något som kallas för ’spontandans’ som ofta INGÅR i tillståndet för försäljning av alkoholhaltiga drycker. Puh.

Men vad händer då om folk inte kan hålla sig? ’Om någon börjar dansa på ett ställe utan danstillstånd ska krögaren omedelbart dämpa musiken och stoppa dansen’, förklarar polisinspektör Christer Ohlin. (källa SvD).

Jamen bra, då känns det säkrare om nu någon skulle börja dan…….sa………

Men vad är det då följer med i säkerhetspaketet danstillstånd? Vad i själva tillståndet ska göra kroggästerna säkrare?

Krogar med danstillstånd får ett visst antal vakter förordnade av polisen. De fungerar som polisens förlängda arm, men betalas av krögarna. Så danstillstånd och vakter går hand i hand. Klart man inte ska få ha roligt utan myndigheternas godkännande och övervakning.

Hursomhelst så känns det inte som en lag som är väl genomtänkt eller att den har någon verklighetsförankring. Jag menar, vad har dom klassat som dans? Om någon råkar snubbla, om någon svänger till med höften? Ska man verkligen behöva tillstånd om tex ’You can´t touch this’ råkar spelas på krogens radio och folk bara flippar? Men myndigheter har väldigt sällan den insikten eller insynen känns det som. Ta bara den gången när tillståndsmyndigheten i hemlighet joinade Klubb Communitys mailinglista (jag tycker sånt här är hysteriskt roligt) i hopp om att kanske komma någon undre värld på spåren. Dom hade kanske hoppats på ett mailutskick i stil med:

’Välkommen till Klubb Community nu på Lördag! Som vanligt så kör vi vår svarta minibar i garderoben med 4 olika spritsorter importerade direkt från vitryssland. Om du vill ha tyngre grejer såsom Kokain eller LSD så finns det i DJ båset. Vi kör på det vanliga lösenordet ’Ursäkta, jag vill önska något med The Smiths’.

Musik:

Jason Anderson – The hopeful and the unafraid
The Gutter Twins – Saturnalia
Everyday Sensations – ES Crew
Thieves like us – Drugs in my body (Designer drugs remix)
Shellac – The end of radio

En kommentar

  1. Patricia

    Hahaha väldigt underhållande text! Har aldrig hört talas om danstillståndet, men det va ju bra å veta, även om det låter helt stört, haha som att någon på tex en bar skulle skriva ner musiken om någon började dansa!?
    Håller med om att lagen verkligen inte låter genomtänkt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.