Forlorn Fest – Dag#1

Igår gick som sagt FORLORN FEST av stapeln och vad är då tankarna om festivalens första afton?

Första tanken jag erinrar är faktumet att Fabriken ligger verkligen så gott som "ute i bushen", detta är ju både på gott och ont, men gammal som man blivit med åren så är detta faktum inte till något större bekymmer i och med att färdmedlet denna afton ner till Fabriken sker i en Volvo kombi tillsammans med min gode vän samt recensent för VK, Johan Paulin. Vi anlände till platsen precis lagom innan det var dags för REV 16:8 att inta scenen och väntades på att de skulle kliva upp så var det mer än otaliga människor som lovordade ELIMI’s spelning, vilket verkligen gör det surt att man missade dessa herrar som gick på scen kring 20.30. Nedan följer lite välvalda (och mindre välvalda) ord om gårdagens Black Metal Extravaganza!! 


Bäst: Den korthåriga gitarristens spelstil, han liksom fladdrar med handen, jag gillar´t.
Sämst: Den dåliga och burkiga gitarrljudbilden, synd.
Betyg: 3 / 5 (även om det är en svag trea)

Stockholms Death/Black Metal goes all in for Black Metal helt enkelt. 2002 recenserade jag plattan "Inhabitants of Dis" med bandet BLOODSHED, betyget blev 7 av 10 men med lite gnäll på den veka ljudbilden samt att det kanske inte var det originellaste man kunde hitta på marknaden men att detta borde gå hem hos folk som diggar e.g NECROPHOBIC. År 2010 heter bandet REV 16:8 och som vi alla vet (!) så refererar namnet till uppenbareleseboken 16:8 som förtäljer ; Och den fjärde göt ut sin skål över solen. Då fick denna makt att bränna människorna såsom med eld.
Nu skall jag inte svamla på allt för mycket utan går rakt till poängen. REV 16:8 är något som jag gillar på skiva och såg framemot att se live, tyvärr så föll kvällens spelning pladask pga. en ljudbild som mest lät som om någon hade stängt en dörr framför scen och det enda man i stort sett kunde höra från gitarrerna var ett muller och buller, synd som fan för alla slingor och melodier är något som är viktigt i REV 16:8’s musik.


Bäst: Att det faktiskt låter så mycket bättre live än på skiva.
Sämst: Att det faktiskt låter så mycket bättre live än på skiva.
Betyg: 3 / 5

Lite skämtsamt kläcker jag ur mig att nu hängs det upp dinosaurieben på scen innan det är dags för HYPOTHERMIA att inta scenen. Det visar sig dock att detta lilla inslag höjer åtminstone stämningen för mig resterande del av kvällen. In på scen kliver tre munkkåpebeklädda figurer och något som tyvärr mest låter som ett låååångt intro till påföljande band ONDSKAPT äger rum i lokalen de nästkommande 30-40 minutrarna (jag tappade faktiskt bort tiden, tiden kändes som att den stod still).
Öppet brev till HYPOTHERMIA:
Käre Herr Carlsson och Richard,
Jag gillar eran shoegaze/post-rock/pop beklädda depressiva form av Black Metal men jag har haft problem med att komma in i den via era skivor främst pga. ljudbilden. Lo-fi är inte alltid "The Shit" eller "The Trve way", eran musik framfört live på FORLORN FEST gladde mina öron (medans min själ grät en skvätt), detta var även min förhoppning när jag bestämde mig för att se eder live. Nu kommer vi till problemet, eran musik är musik som jag helst skulle vilja sitta och lyssna på hemma i soffan, falla tillbaka och bara svepas med (jag önskar det hade funnits en mjuk härlig soffa på spelningen igår). Intrycket ni gav mig under erat live-set var fantastiskt men som sagt, snälla snälla kan ni inte ta och spela in en skiva med lite bättre ljud? Franska LANTLÔS ligger väl inte direkt miltals från eran musiskstil (lite mer blast till och från bara), kolla in ".neon" CD 2010 och sno det ljudet till nästa platta.

Tack för mig. /Kuno


Bäst: "Djävulens Ande" är en fantastisk låt.
Sämst: Antiklimax slutet.
Betyg: 4 / 5

Jag tänkte faktiskt inte skriva värst mycket om ONDSKAPT alls utan jag tycker att Johan skött detta alldeles utmärkt i sin recension [läs här]. Det jag kan tillägga är väl att trummisen i ONDSKAPT skulle kunna jämföras med Neil Peart (RUSH) jämfört med HYPOTHERMIA’s trummis som i sina bästa stunder skulle kunna jämföras med Lars Ulrich (METALLICA), samt att jag sällan upplever någon slags känsla av obehag tack vare diverse frontmäns närvaro på scen inom Black Metal scenen, men Acerbus, du fick mig att känna mig obekväm, well done!

Jag är i det stora nöjd med gårdagens uppvisningar, nu skall det dock peppas inför kvällen som faktiskt består av inte mindre än fyra band i rad som jag absolut måste se.
ORCIVUS – Hej Johan!
THORNIUM – Nostalgifaktor 100, dock tror jag kanske att det är lite för mycket begärt att få höra någon låt från 1995-års debut "Dominions of the Eclipse" ?
VALKYRJA – Riktigt riktigt bra på platta, hoppas på ett lika bra liveframträdande.
SHINING – Ja, vad skall man säga….Låt oss ta allt från varandra….

Nu skall jag gå och dra igång bastun, på återseende….

Etiketter: , , , , , , ,

En kommentar

  1. David

    Klockrent. Jag håller med om det mesta och om Ondskapt kunnat slutföra sitt set skulle jag antagligen dragit till med en femma. Angående Rev 16:8 är jag kluven. Efter att jag suttit och poppat deras skiva i flera veckor hade jag gärna sett att bandet låtit bättre. Det var heller inte bara ljudets fel. En av de båda gitarristerna träffade inte många toner rätt i vissa låtar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.