Årets Bästa Plattor 2011 och lite till….

Så! Som sin egen chef med egna regler är det då dags att dissekera och stycka skivåret 2011 sönder och samman. Detta blir med andra ord ingen "Top 10" lista, utan jag bombarderar helt sonika ut plattor som av en eller flera anledningar antingen bör kollas upp eller bara undvikas. Med risk för att missa något som förtjänar att nämnas kommer här nu……

ÅRETS BÄSTA PLATTOR 2011
(och lite till…)

Årets Death Metal

Krisiun – "The Great Execution" [Century Media Records]
– Sverige har "Bröderna Hårdrock", Brasilien har "Bröderna Dödsmetall". Jag hyser stor respekt för dessa herrar som känns rakt igenom äkta och utan krusiduller. Jag småskrattar för mig själv då bandet på ett snyggt sätt försöker dra ner på tempot mellan varven men det känns inte som att trummisen riktigt tycker om det utan går som hastigast tillbaka till grindandet.
Entrails – "The Tomb Awaits" [F.D.A. Rekortz]
– "The Tomb Awaits" är en skiva som jag upptäckte alldeles för sent in på året, men bättre sent än aldrig. En fantastisk tribut till en svunnen tid av svensk sunlight-döds.
Sonne Adam – "Transformation" [Imperium Productions]
– Detta års dos av ockult dödsmetall fick jag mig serverad av israeliska SONNE ADAM. 

Hedersomnämnande: Diabolical-"Ars Vitae", Ancient Ascendant-"The Grim Awakening", Feral-"Dragged to the Altar", Deivos-"Demiurge of the Void", Blood Red Throne-"Brutalitarian Regime", Vader-"Welcome To The Morbid Reich", Belphegor-"Blood Magick Necromance", The Project Hate MCMXCIX-"Bleeding the New Apocalypse"

Årets Black Metal

Sarke – "Oldharian" [Indie Recordings]
– Det fanns en gång ett black metal band som hette DARKTHRONE men sen började de spela punk. In klev SARKE och jag blev lycklig igen.
The Konsortium – "The Konsortium" [Agonia Records]
– Hemlighetsmakeri från Norge. Vilka är de? Faktum är att vem bryr sig? Speciellt inte när musiken talar sitt tydliga språk.
Craft – "Void" [Carnal Records]
– Det finns band som efter flera års väntan till slut släpper ett album som raserar alla ens drömmar och får en att tappa allt hopp. Svenska CRAFT tillhör inte denna skara.

Hedersomnämnande: Burzum-"Fallen", Shining-"VII-Född Förlorare", Livsnekad-"Nostalgisk Katarsis", Sacrilegious Impalement-"II-Exalted Spectres", Sorghegard-"Holocaust of the Holy" 

Årets Thrash Metal

Absu – "Abzu" [Candlelight Records]
– Black/Thrash exakt som den skall serveras. Naket, kallt och med exakt lagomt skitigt ljud.
Vektor – "Outer Isolation" [Heavy Artillery Records]
– En skiva som kanske inte riktigt fastnat lika hårt (än så länge) som debuten "Black Future", men den växer fortfarande för varje lyssning. 
Havok – "Time Is Up" [Candlelight Records]
– Lättlyssnad modern thrash med mycket medryckande riff.

Hedersomnämnande: Toxic Holocaust-"Conjure and Command", Destruction-"Day of Reckoning", Revocation-"Chaos Of Forms"

Årets Heavy/Power Metal

Portrait – "Crimen Laesae Majestatis Divinae" [Metal Blade Records]
– Ett av många glädjebesked under 2011 var att Kim Bendix Petersen har tillfrisknat vilket i sin tur förhoppningsvis snart leder till nya alster från MERCYFUL FATE och KING DIAMOND. Svenska PORTRAIT hjälpte dock på ett briljant sätt till att stilla min abstinens med "Crimen Laesae Majestatis Divinae".
White Wizzard – "Flying Tigers" [Earache Records]
– Bland dessa horder av "NEW WAVE OF HEAVY METAL" band som dykt upp under de senaste åren är det amerikanska WHITE WIZZARD som övertygat mig mest.
Hell – "Human Remains" [Nuclear Blast Records]
– Här snackar vi om årets comeback. Bandet bildades redan 1982, lades ner 1986 efter ett antal demos. 29 år efter bildandet släpper då bandet sin debut.

Hedersomnämnande: Powerwolf-"Blood of the Saints"

Årets Symfoniska Metal

Fleshgod Apocalypse – "Agony" [Nuclear Blast Records]
– Enformigt och grötigt tycker vissa, helt perfekt tycker jag. 
Septic Flesh – "The Great Mass" [Season of Mist]
– Ok! SEPTIC FLESH eller SEPTICFLESH? För min del ALLTID som två separata ord. Det var så jag bekantade mig med bandet i mitten på 90-talet och så får det förbli. Makalöst…majestätiskt….mäktigt!! 
Nightwish – "Imaginaerum" [Nuclear Blast Records]
– Överraskande bra. Och varför det? Jo, av den simpla anledningen att jag är en stor sucker för filmmusik och stundvis så låter det Hans Zimmer och Tim Burton så det sjunger om det. Inget fan av Anette Olzons sång? Inga problem. Köp 2-CD versionen som innehåller hela plattan instrumentalt och sjung med själv. Exakt som du vill.

Hedersomnämnande: Within Temptation-"The Unforgiving"

Årets Progressiva Metal

Loch Vostok – "Dystopium" [Vici Solum Productions]
– Teddy Möllers röst är för mig som sammet i mina öron. Som långkalsonger under en frostbiten vinterdag. Som lypsyl på ett par spruckna torra läppar. Som smältost till pommes fritesen. Som en sommarfestival utan regn. Jaja, jag tror ni förstår nu. 
Leprous – "Bilateral" [InsideOut Music]
– Förjävla bra och utmanande platta helt enkelt.
Symphony X – "Iconoclast" [Nuclear Blast Records]
– Jag har accepterar faktumet att jag nog aldrig mer kommer att höra ett SYMPHONY X á 1994-2000. Men SYMPHONY X är alltid SYMPHONY X och det är aldrig dåligt, bara mindre bra. 

Hedersomnämnande: Haken-"Visions", Protest the Hero-"Scurrilous", Dark Suns-"Orange", Xerath-"II", Virus-"The Agent That Shapes The Desert"

Årets "Melodiska" Metal

Torchbearer – "Death Meditations" [Vic Records]
– TORCHBEARER bjuder på samtliga ingredienser som jag vanligtvis tycker om i musik. Grymma gitarrsolon, mangel, känsla, tyngd, slingor osv osv.
Night in Gales – "Five Scars" [Lifeforce Records]
– När sveriges melodiska dödsmetall band helt verkar övergett den gamla formulan för att ägna sig åt refränger med rensång och allmänt poppiga radiovänliga toner bjuder tyska NIGHT IN GALES åtminstone till stor del på slingor som svenska band verkar ha glömt bort nu för tiden.
Thulcandra – "Under a Frozen Sun" [Napalm Records]
– Ok, jag kan förstå mångas skeptiska ögon till detta band som lånat väödigt friskt från DISSECTION (R.I.P). Mitt tips är att strunta i "lånen" och helt enkelt bara njuta av ett alster som förmedlar ett svensk musikarv på ett alldeles ypperligt sätt.

Årets Doom Metal

Krux – "III-He Who Sleeps Amongst The Stars" [GMR Music]
– Första genomlyssningen bjöd på besvikelse. Andra varvet kändes det direkt lite bättre. Tredje varvet lossnade allt och snabbt förvandlades en skiva som från början kändes tveksam till ett mästerverk.
Isole – "Born From Shadows" [Napalm Records]
– Någon som kommer ihåg FORLORN från Gävle? Det gör jag och är glad att höra ISOLE som är en slags fortsättning på FORLORN som tyvärr oförtjänt aldrig tog sig någon vart. 
My Dying Bride – "The Barghest O’ Whitby" [Peacevill Records]
– Efter allt annat än övertygande koncept-albumet "Evinta" glädjes jag över denna EP där MDB bjuder på sitt gamla beprövade sound än en gång.

Årets Lokala Metal

 

Moloken – "Mural" [Discouraged Records]
–  Atmospheric Sludge Metal/Post-Hardcore enligt Metal-Archives. Jag får väl köpa det. En sak som är säker är dock att MOLOKEN är unika på det sättet att deras musik är den enda i den här slags genren som jag gillar rakt av.
Ghamorean – "Terra Ruina" [Discouraged Records]
– Att GHAMOREAN består av duktiga musiker är den ingen fråga om. Däremot så kan jag till och från uppleva att själva låtarna får ge vika för tekniska konstigheter. Jag är ett större fan av det mer "rakare" GHAMOREAN som vi kunde finna på 2008-års "Eon Eschatos", men i lagomt stora doser så är "Terra Ruina" fortfarande ett jävligt bra album.
Live Elephant – "Speak the truth or Die Alone" [Riverside Records]
– För att vara helt ärligt så är jag faktiskt rätt så förbannad på lokala bandet LIVE ELEPHANT. Här sitter bandet inne med ett riktigt fint album som "Speak the Truth or Die Alone", som för övrigt nästan hade kunnat döpas om till "Forget the Internet and Remain Unknown". Varför dessa hårda ord?
Jo, av det simpla faktumet att bandets "Slugger Metal" är alldeles för bra för att bara hamna i diverse obskyra rea-backar p.g.a att det inte existerar en gnutta till vettig marknadsföring. Vinylversionen av detta album reades b.l.a ut på Ginza för löjliga 49:- tidigare i år, vi snackar alltså om ett album som släpptes 2011!! Jag tror ju tyvärr inte att en så pass ny skiva reas ut p.g.a att den säljer så bra, utan snarare tvärtom. Om jag fick ge LIVE ELEPHANT lite tips så skulle de lyda: 
Se till att få upp åtminstone en (1) hel låt på internet (1 minuts samples på den förlegade sidan känd som Myspace säljer tyvärr inte värst bra). Sätt upp en BandPage på Facebook sidan, skaffa Reverbnation konto, släng upp en låt på Youtube (vilket jag funderat på att göra flera gånger), Soundcloud,  En "Snippet Promo version" av plattan på Spotify om ni inte är sugen på att ha hela plattan uppe osv. 
Om ni gör minst en av dessa saker så lovar jag att göra allt jag kan för att göra reklam för denna platta som tyvärr väldigt många verkar visa intresse för men som är svår att promota i brist på något att "visa upp för potentiella kunder".
En googling på LIVE ELEPHANT bjuder i dagsläget mest på youtube klipp som visar elefanter som föder ungar och jag är nu less på att titta på elefantfödslar.

HedersomnämnandeGuile – "Molten" (Demo)

Årets Besvikelser

Morbid Angel – "Illud Divinum Insanus" [Season of Mist]
– 8 års väntan och jag serveras med denna ursäkt till skiva? Det positiva i det hela? Jo, 2003-års "Heretic" växte kolossalt i mina öron. Även årets mest överskattade? Det kan du ge dig fan på.
Opeth – "Heritage" [Roadrunner Records]
– Varför kan inte Herr Åkerfeldt bara skapa ett sido-projekt som lirar denna typ av progressiv rock och låta OPETH fortsätta vara det metal bandet den en gång i tiden var?
Primordial – "Redemption at the Puritan’s Hand" [Metal Blade Records]
– "To the Nameless Dead" (2007) var ett fantastiskt alster, detta däremot fastnar jag inte det minsta för. Vad hände?

Årets Låtar

Sarke – "Condemned"
Anaal Nathrakh – "Tod Huetet Uebel"
The Devin Townsend Project – "Juular"
The Konsortium – "Under the Black Flag"
Septic Flesh – "Pyramid God"
Burzum – "Jeg Faller"
Fleshgod Apocalypse – "The Violation"
Loch Vostok – "Navigator"
Moloken – "Ulv"
Diabolical – "Sightless 6"
Colossus – "Parasite"
Amebix – "Knights of the Black Sun"
The Project Hate MCMXCIX – "The Shall All Be Witness"

Årets Konsert

Impaled Nazarene (House of Metal 2011)
Ajattara (Nuclear Nightclub/Jalometalli 2011)
Vicious Art (Kulturhuset – sista giget)

Årets Djent

-Jag bara skoja!!!….ordet Djent bör strykas ur existens!!!!.

 

———————————————————————————————————————

Nu återstår det bara att tacka för mig, på återseende. Vi synes 2012, nu tar bloggen dock ett par veckors välförtjänt "semester" (semester=nya ideér skall spånas fram osv.). GOTT NYTT ÅR!!
// TK Blashyrkh 


 

 

 

Etiketter: , ,

4 kommentarer

  1. Christofer

    Fantastiska listor måste jag säga. Håller med i allt förutom att Primordial skulle ha gjort en besvikelse till skiva. Själv tycker jag att dom gjort årets bästa. Gott Nytt Metal År!!!

  2. TK Blashyrkh

    Svar till Endzeit (2012-01-10 21:25)
    Även om jag tyckte om Morbus Chron plattan så ansåg jag inte den vara något mästerverk. Lite samma sak med Arckanum, det är bra men inte nog bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.