Ginza+vinyl=frustration och missnöje

Jag har under årens lopp skrivit mycket om GINZA i bloggen, och detta alltid med enbart värme och kärlek efter att ha varit en nöjd kund under dryga 20 års tid. Tongångarna är dock idag annorlunda. Ginza har än en gång tyvärr lyckats bevisa att de inte kan leverera vinyler som förhandsbeställs i god tid. 

Det hela började med en beställning av WOODS OF YPRES senaste mästerverk "Woods 5: Grey Skies & Electric Light". Förhandsbeställningen gjordes i väldigt god tid, kanske en dryga månad innan det officiella släppet. Det kändes skönt att ha gjort en förhandsbeställning på en skiva som ändå limiterats till ett visst antal exemplar per olika utgåva. Sen kom då äntligen dagen för releasen, men ingen skiva. Det gick inte bara en vecka, utan flera veckor innan jag till slut tappade mitt tålamod och bestämde mig för att höra mig av till Ginza och stryka min order. Samma dag hittade jag lyckligtvis skivan i NUCLEAR BLAST webshop och en dryga vecka senare hade jag den blåa (limiterad till 100 exemplar) vinylversionen hemma i Umeå. 

Nu är det ju så att jag väntat med att skriva detta inlägg för att jag inte velat döma ut Ginza enbart baserat på en enda beställning som gått fel. Jag kan nu även lägga till en beställning av DODECAHEDRONs självbetitlade till listan av skivor som helt enkelt inte ville hitta sig hem via Ginza. Vid skrivande stund har jag även besökt Ginza dagligen i tre veckors tid för att kolla statusen på vinylversionen av NEKROMANTHEONs "Rise, Vulcan Spectre" (beställd 2102-03-31) med releasedatum 2012-04-27, varje dag har jag mötts av "På väg in". När denna bloggpost publiceras, då kommer jag att ha avbeställt även denna skiva.

Dessa tre ovannämnda skivor är min referensram för beslutet att skriva detta inlägg, lägg därtill faktumet att jag även pratat med fler folk i min umgängeskrets som upplever exakt samma sak. Ginza må stoltsera med ett imponerande stort utbud i deras vinylsektion MEN jag skulle inte rekommendera någon att beställa därifrån så länge det inte står att skivan i fråga finns i lager (till och med då skulle jag nog maila/faxa eller ringa för att dubbelkolla så att varan verkligen finns inne).

Jag kommer inte att sluta handla hos GINZA, men däremot så kommer jag aldrig mer att förhandsbeställa en vinyl därifrån med förhoppningen om att den skall dyka upp. Jag vet att problemen mest troligt inte bara hänger på Ginza utan även på leverantörer som inte håller det de lovar. Mitt bästa tips för att vara relativt säker på att få skivan du söker är att börja handla direkt från bolaget som släpper produkten. 

Etiketter: , , , , , , , , , ,

9 kommentarer

 1. Duggan

  Du verkar vara en storkonsument av musik. Varför inte av solidaritetsskäl beställa din vinyl genom Burmans musik, den sista renodlade skivbutiken i Umeå? Dina affärer vore ett bra tillskott till kassan, annars kanske de tvingas slå igen.

 2. TK Blashyrkh

  Svar till Duggan (2012-05-25 15:29)
  Jag har absolut inga problem med att köpa min musik lokalt och stödjer även just Burmans till och från med diverse inköp. Problemet ligger dock ofta i att skivans pris landar på väldigt mycket högre summor vid inköp från just Burmans jämfört med en online-beställning, En tråkig sanning. Som student (med CSN som inkomstkälla) måste man försöka att pressa ner alla priser så mycket som möjligt och detta drabbar då tyvärr ibland just tappra hjältar som driver butik som just Burmans i detta fall.

 3. Peter

  Jag förstår din frustration. Jag har beställt mycket från både Ginza och CDON, iofs enbart CD. Köpvägrade från CDON i drygt ett år efter att jag förbokat Dimmu Borgir – Abrahadabra, och den dök förvisso upp, men en dryg vecka efter releasedagen. Jag hörde av mig till CDON och ville ha en förklaring på varför den inte levererades på releasedagen men fick inget ordentligt svar. Och till råga på allt använde dom nån typ av ”klimatbrev” som resulterade i att bodde man norr om Sundsvall blev leveranstiden automatiskt nån dag längre.

  Jag har flera gånger svurit över att jag inte fått tag på skivor så snart de släppts för att man vill ha dom i original.

 4. Christofer

  Vet att jag skrivit detta förr men Ginza är verkligen inte vad dom en gång var. Sorgligt men sant. Men tack för rapporten, då vet jag var jag INTE ska beställa min vinyler den dag jag får tummen ur och köper en ny vinylsvarv.

 5. Mats "Möken"

  Ginza var bra förr, men nu har det ju fan överpriser på Vinyl bara för att de är ”poppis igen”. Men det finns värre. CDON är ett annat ex, men jag orkar inte förklara hur blockmongo dem har betett sig mot mig. En sak är då säkert aldrig mer CDON.

  Jag föredrar att beställa skivor från utlandet mycket billigare även om man betalar frakt i vissa fall.(Gå ihop men vänner)

  @ Duggan, Burmans skulle jag oxå kunna handla av om dom tog in skivorna man beställer. Men sista gången jag skulle beställa en skiva hos Burmans så kom ju aldrig skivan, jag var nog in 20ggr under två månader och frågade. Så jag tröttnade helt enkelt. Detta var för mer än 8år sedan.

  Som sagt beställa från skivbolag och bra postorder man har direkt kontakt med är enklast. Sen att köpa via Discogs är en annan bra sak att hitta de skivor man letar efter.

 6. TK Blashyrkh

  Svar till Hell Mike (2012-05-31 22:03)
  Hahahahah, det där missade jag helt när det begav sig. Deicide har dock återinförts i sortimentet sedan dess. Har inte heller haft några större incidenter med CDON, men däremot aldrig varit någon storkund hos dem heller.

 7. Christian

  Jag håller helt med dig på det du skriver. Jag har valt bort ginza efter att ha varit en kund sedan länge. just för det att dom inte skickar förhandsbokningar i tid och för att dom är fruktansvärt slarviga när de paketerar skivorna. Jag har många gånger fått hem skivor som är söndermosade, där det är stora revor i omslaget osv. Nu har jag börjat handla av Bangans.se istället och från min lokala butik record service i Jönköping. bengans är även dom skitdåliga på att skicka förhandsbokningar i tid, förbokade en skiva för någon månad sedan som släpptes i onsdags, har fortfarande inte fått den. Jag börjar fundera på varför dom gör sådär, är det dags att byta butik igen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.