Musiken i mitt liv – 1990

Så länge jag kan minnas så har jag haft en stark kärlek till musik, den enda sanna kärleken i mitt liv skulle man kunna säga så här i efterhand. Att jag julen 1983, som sexåring, fick Twisted Sister’s ”Under the Blade” på kassett som julklapp har onekligen varit något som format min musikaliska smak för framtiden som komma skulle. Jag har länge gått och burit omkring på idén att sammanställa någon form av topplistor och 1990 känns som ett bra år att börja från då detta var året då jag på allvar började köpa och samla på mig till samlingen som i dagsläge innehåller ungefär 2000 artiklar i varierande form (MC, CD, LP, DVD osv.).

Den 1:a varje månad från och med nu kommer jag att bjuda på mina topplistor på inte mindre än tre plattformer samtidigt (Blashyrkhbloggen, Deathdomain samt SpotifyMetal) och med en start 1990 så kommer denna artikelserie att pågå i ungefär två år framöver. Men för att komma igång presenterar jag lite fakta från året 1990:

Nystartade band 1990:

 • Anathema
 • At the Gates
 • Cathedral
 • Fear Factory
 • In Flames
 • Krisiun
 • My Dying Bride
 • Opeth
 • Satyricon
 • Tool
 • Type o Negative

Saker som hände under 1990:

 • Adrian Smith lämnar Iron Maiden på grund av musikaliska meningsskiljaktigheter. Janick Gers hyrs in som ersättare.
 • Metallica vinner sin första Grammy i kategorin ”Best Metal Performance” for låten ”One”.
 • Ökända ”Clash of the Titans” turnen pågår detta år, headlinat av band som SlayerMegadethAnthraxTestamentSuicidal Tendencies med flera.
 • Marty Friedman ersätter Jeff Young som ny gitarrist i Megadeth.
 • Jeff Becerra, frontman i klassiska bandet Possessed  blir förlamad från midjan och ner efter att ha blivit skjuten under ett rån på väg hem från jobbet.

MIN TOPPLISTA FÖR 1990

1-1990

BATHORY – ”HAMMERHEART”
Black Mark Production
1990

”Hammerheart” är en riktig milstolpe, samt genrebildande, när det kommer till en helt ny generation av vikinga-inspirerad musik. ”One Road to Asa Bay” är onekligen en odödlig klassiker. Quorthon R.I.P.


2-1990

DEATH – ”SPRITUAL HEALING”
Combat Records
1990

DEATH skaffade sig förvisso odödliga klassiker redan med ”Scream Bloody Gore” (1987) samt ”Leprosy” (1989), men för mig var detta mitt första möte med bandet och titelspåret är fortfarande helt fantastisk.


3-1990

DEICIDE – ”DEICIDE”
Roadrunner Records
1990

DEICIDEs debut bjuder på så mycket klassiskt material att det är löjligt. ”Lunatic of God’s creation”, ”Sacrificial Suicide”, ”Dead by Dawn”, ”Carnage in the Temple of the Damned” osv.


4-1990

ENTOMBED – ”LEFT HAND PATH”
Earache Records
1990

En skiva som verkligen sparkade liv i den svenska dödsmetallscenen i början på 90-talet. Mycket mer klassiskt svensk än så här blir det inte.


5-1990

KREATOR – ”COMA OF SOULS”
Noise Records
1990

Tyska KREATOR filade redan på ”Extreme Aggression” (1989) till sitt ljud, men det stora genombrottet kom i och med ”Coma of Souls” som onekligen är bland det finaste som Tyskland har pressat ur sig i thrashväg.

6-1990

MERCILESS – ”THE AWAKENING”
Deathlike Silence
1990

Anti-Mosh 01 liksom på klassiska Deathlike Silence Productions. Rå och energisk svensk dödsthrash när det är som bäst.


7-1990

NAPALM DEATH – ”HARMONY CORRUPTION”
Earache Records
1990

NAPALM DEATHs klassiska grindcore i all ära, men när bandet till slut lugnade ner sig en aning och inkorporerade dödsmetall-influenser, ja då blev det jackpot.Lägg till detta gästsång från både John Tardy och Glen Benton på monsterhiten ”Unfit Earth”.

8-1990

NOCTURNUS – ”THE KEY”
Earache Records
1990

När de flesta döds- och thrashband förespråkade att keyboards inte har något att göra i metallen sket amerikanska NOCTURNUS blanka fan i detta och matade sin episka platta ”The Key” full med fantastiska keyboard-inslag.


9-1990

OBITUARY – ”CAUSE OF DEATH”
Roadrunner Records
1990

Chopped in half…..feel the blood spill from your mouth. With rotting ways comes destiny…..feel the soul taking over
– Bleed….


10-1990

SLAYER – ”SEASONS IN THE ABYSS”
Def American
1990

”War Ensemble”, ”Dead Skin Mask”, ”Seasons in the Abyss”, behövs inga fler förklaringar. Jeff Hanneman  R.I.P.1990spotifyKlicka på knappen ovan för att ta del av samtliga favoriter från året i fråga.

Etiketter: ,

3 kommentarer

  • TK Blashyrkh (inläggsförfattare)

   Jo, det är tanken. Skall utöka inläggen successivt (just nu fullt upp med att anordna årets upplaga av House of Metal festivalen dock). Du kan se framemot en hel del feta listor då jag själv höll på att ramla av stolen på grund av storheten som är kanon skivsläpp 1991.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.