Larsa Rännar, Umeå

Idag kom dom, böckerna om Obama, Plura och Shirin Ebadi

persianlaic.blogspot.com	Japp nu är helgen räddad.
Jag köper alla mina böcker på Bokus. Gratis frakt och pocketböckerna kostar kring 30 spänn. Det måste vara hårda tider för min gamla klasskamrat Mats Gyllengahm på Åkerbloms, Bokia. Men det är klart dom har ju mycket studentlitteratur ;))

Tänk att det ska ta så många ord och invecklingar innan man kommer till kärnan.

Att läsa en bok om Barack Obama ’Min far hade en dröm’, det ser jag som allmänbildning på hög nivå. Jag vill veta allt om honom. Veta hur han blev så god retoriker och talare.
Vad kan jag lära? Hur klarar han av att memorera ett tal på 20 min. Eller ’freebasear’. Innan valet var klart så hörde jag att han hade en talskrivare i 20 års-åldern som han mött på ett Internetcafé. Kanske får jag nu alla svar, kanske får jag ännu fler nya frågor.

Plura då. Ja, jag har läst hans blogg tidigare ’svart-blogg’ heter den. Och det språk och ordvändningar som han använder där är helt igenom geniala. Det är väl därför som han skriver så himla bra texter.

’Nånting måste gå sönder, för att himlen ska va’ blå.
Nånting inom oss som vi burit på.
Något ska falla, för att ett hjärta ska slå.
Något som stått så länge.
Någon som måste gå.’

En sån text skriver bara den som vet vad livet handlar om.

Det ska bli huvva så intressant att läsa hans bok ’Resa genom ensamheten-svart blogg och det ljuva livet’. Dels därför att jag vill ha en bild av honom innan jag firar gudstjänst nästa söndag med Eldkvarn. Vill liksom krydda min ’predikan’ med Plura.
Dels för att jag är såld på deras låtar och vill ha bakgrundsinfo om texterna. Kanske får jag det.

Men Shirin Ebadi, Nobels fredspristagare, boken ’Mitt Iran’ vet jag inte riktigt varför jag vill plöja. Men jag tror att jag vill veta hur kvinnan egentligen har det inte bara i Iran utan i världen, sedd genom Shirins ögon.
Hon kämpade sig till en position som den första domaren i Iran och över en natt efter revolutionen degraderades hon till kontorsbiträde.

Jag får för mig att den resan utspelar sig varje dag i västvärlden där kvinnor degraderas till något som den manliga normen bestämt dem till att vara. Och då snackar vi väst-världen. Eller som jag skulle vilja mynta; Obama-land.
Kanske kan Obama-land bli till ngt nytt.

Idag läste jag att han går hårt åt bonusar som direktörer i bidragsberättigade banker på Wall street tar ut. Tror att summan var lilla 125 miljarder kr bara under den mest akuta krisen.
Jag säger bara; Obama, krossa kapitalismen, öka solidariteten och upprätta välfärden för vanliga arbetare.

Kan USA välja en svart president så kan dom börja vandringen mot demokratisk socialism oxå. Tänk om vi får uppleva det….what a halleluja moment!!!

En kommentar

  1. Försöker handla nära

    Obama har inte en tanke på att krossa kapitalismen.
    Det är säkert också hårda tider för Åkerbloms som du skriver. Kul om de och andra affärer man kan gå in i håller ut en stund till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.