Larsa Rännar, Umeå

Internet en enda stor fil-,livsinteraktion!!

Peter Kjellerås”The Pirate Bay”-grundarna Fredrik Neij och Gottfrid Svartholm.

Så är då rättegången ett faktum. Nu ska den mäktiga , eller fd mäktiga, musik/film/spel industrin visa sin makt mot som man anser tjuvar och banditer.
Över ett hundra miljoner vill man ha och säkert oxå Piraternas huvud på ett fat.

Men hallå…vad handlar detta om egentligen? När jag för första gången loggade in i på min första dator och kom ut på nätet så var det en stor upplevelse. Från den stunden så har internet bara fått större och större makt i mitt liv. Och ja, jag har skickat filer till vänner på andra sidan jorden. Jag har laddat ner bilder och laddat upp bilder, delat med mig av mitt liv och fått tilldelat liv av andra.

På Facebook delar jag liv med människor som jag aldrig någonsin mött tidigare och med människor som varit nära men hamnat på skuggsidan och nu igen har allt ljus på sig.
Jag tar del av nyheter och vet blixtsnabbt när ngn kastat en sko på Bush i ett annat land.
Jag såg när Saddam avrättades och jag fascineras varje dag över att vi har ett internet.

Senaste tillskottet är smått fantastiska Spotify…den musikfunktionen rullar dygnet runt hemma hos oss.

Men nu känns det som att man vill sätta begränsningar på det fria nätet. Fildelning handlar om varje människas eget samvete. Inte om fyra tekniskt kunniga grabbar och deras sajt The piratebay. Vill jag dela med mig av musik/film/spel så måste jag själv ta ansvar för det. Det enda omoraliska är om grabbarna tjänat pengar på siten. Fast det är väl inte så stor skillnad med blondinbella som gjort sig en hacka på sitt bloggande.

Det är väl klart som korvspad för oss som upplevde videons frammarch i världen och där det stod på alla hyrfilmer, FÖRBJUDET att distribuera, kopiera etc. Att vi redan då i slutet av -70 talet anade att detta var slutet för filmindustrins megaintäkter. Som man bäddar får man ligga. Vem har inte kopierat en videofilm. Och vem har inte spelat in tio i topp på vanligt kasettband och haft med sig i bilen, i tältet, på badstrand.
Idag har vi med vår mp3 spelare fulltankad med hundratals låtar.

Internet är den viktigaste reklamplatsen för alla nya artister. Får man en snutt av en låt på youtube så är lyckan gjord. För det handlar om interaktivitet.

Musik/film/spel- industrin måste tänka om. Internet måste få vara fritt.
I Kina begränsar regeringen människor uppkoppling till ’den fria världen’ och hotar med fängelse för den som vågar trotsa (dock inte under OS)
I den fria världen hotar Musik/film/spelindustrin med vite på 100-tals miljoner.

Vad händer den dagen när det finns 1500 fildelningssiter på inernet.
I vilka rättegångssalar ska alla dom få plats.

Det måste finnas andra vägar för människor som vill göra musik/film/spel att förtjäna sitt levebröd. Ett exempel…

Förra helgen hade vi Eldkvarn i kyrkan på Teg. En konsert som kostade en hel del men som finansierades av konsertbesökarna. Sedan spelade SR P1 in gudstjänsten med Eldkvarn på söndag och den har sänts i söndags som gudstjänst i P1 och finns nu utlagd på SR hemsida.

Ska jag då inte i rimlighetens namn stämma SR för att de delar den filen med mig?
Är inte Eldkvarn arga över detta? Knappast, för det ger dem åtminstone 10 nya spelningar. Konserter där de får riklig ersättning.
Jag ser absolut ingen skillnad i det som The piratebay gör och det som SR gör.

the show must go on…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.