Larsa Rännar, Umeå

Enda bloggande prästen i umeå! Men hallå!

Sofia HedmanEtt kärlekspar, vilket som helst!

Tack VK för den publiciteten.
Men det är egentligen ganska trist att jag verkar vara den enda bloggande prästen i Umeå. Hallå ni andra prällar var är ni? Bara på Facebook, ni vet väl om att facebook tar patent på alla era bilder och texter även efter det ni lämnat Fb. Det tror jag inte VK gör.

Förresten är det väl inte så himla stort att en präst bloggar.
Präster är väl oxå helt vanliga människor som gillar det som andra gillar.

Idag i fikarummet på jobbet så pratade vi om vad som händer i kyrkorna i Umeå (och naturligtvis i kyrkorna runt i landet) den 1 maj.
Förutom att det är den enda fasta lediga dag som vi garanterat har under hela året eftersom det är arbetarnas dag. Ja förutom det så verkar det som att äktenskapet blir öppet för både man+man och kvinna+kvinna och det mer traditionella kvinna+man.
Än så länge bara i borgerlig form, dock.

Men frågan som gällde vid fikabordet den var; Vad gör vi präster när Nils och Mats och Jeanette och Karin (fingerade personer) kommer till expeditionen för att boka vigsel?

Vi velade lite på svaren tills vår kyrkoherde kom in i rummet och då kunde han berätta att vi som präster ännu inte kommer att ha någon vigselrätt för par med lika kön. Det kommer vi kanske att få efter det att Kyrkomötet fattat beslut. Och då blir det kanske på samma sätt som när kyrkan fattade ett beslut om att sammanviga skilda personer ännu en gång.
Det blev stor storm på en del ställen.
Ja det var problem med det i kyrkan så sent som på 1970-talet. Men nu har då inte jag hört någon som pratar om det i kyrkan. Vad jag menar är att kyrkan naturligtvis kommer att fatta beslutet att göra det möjligt för oss präster att viga personer med lika kön.
Och att en hel del kommer att protestera för att det går emot deras samvete.
Det måste man ju få. Men kyrkan måste garantera att det går att få vigsel i kyrkan. Och då gäller väl som vanligt att en av de kära måste tillhöra sv kyrkan för att få det s a s gratis.
Vi är många präster som absolut kommer att viga.

En broder i förskingringen Ulf Franzen har uttalat sig i SVT om detta kolla http://playrapport.se/#/video/1414713

Det är ju kärleken som är det viktiga inte om subjektet är man eller kvinna. Den gamle brodern Augustinus lär ju ha sagt; Älska Gud och gör vad du vill. Det är en god devis.

Vi har ju som präster hur som helt en ganska dyster statistik av våra vigslar. Jag tror att mer än 60 % av äktenskapen spricker. Vi måste ta i lite mer med välsignelsen tror jag. ;))

Tänk om det är så att homosexuella människor eftersom de har fått vänta så länge på att få gifta sig som annat folk nu kommer att visa en hetero som mig att förhållanden är till för att arbetas på.

Så svaret på frågan om vad som händer när likakönade par kommer till kyrkan 1 maj för att få ställa till med bröllop i kyrkan det är; Tyvärr jag har inte rätt att viga er, men kom igen om 6 månader då går det nog bra.

Tack gode gud för fikarum!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.