Larsa Rännar, Umeå

Lite lite varmare…

Fredrik WildeVitryggig hackspett av hankön. Otroligt vacker fågel!

Lördag morgon är för mig lika med naturmorgon i P1. 6-8 ligger jag i sängen och lyssnar i mobilen.
I dag handlade det bl a vitryggig hackspett och den gamle läkaren som för kamp mot skogsbolagens skövling av gammal skog.

Vitryggig hackspett. Nån sån har jag aldrig sett. Men det sägs att det bara finns några få häckande par i hela landet. Hackspetten är en sk paraplyart dvs om den kan räddas kvar så betyder det nytt liv för ca 180 andra arter av djur och skalbaggar. Det satsas stora pengar och skogsbolagen uppmanas att skapa situationer i skogen som liknar den efter katastrofer. Brand, tromber, orkaner mm. Då blir skogen ett livskraftigt område för småkryp och hackspettar.

Jag fick plötsligt en sån lust att vistas mer i skogen. Det hinns inte med i det dagliga liv som vi lever men det är en av mina största ambitioner. Och vi är ändå var och varannan helg ute i skogen eller vid havet. Gör upp en eld, gräddar lite pannkaka och bara myser.
Vi känner till åtminstone 10 fantastiska platser att åka eller gå till. Kont, längst ute vid havet på stenarna. Vindelälven uppströms Vännäsby (finns fler än 5 otroliga grillplaster). Tavelsjöberget med vidunderlig utsikt. Hamptjärnsberget, om man åker skidor eller går bakvägen till stugan blir det stor upplevelse. Kulla efter skogsbilvägen upp på berget.

Tja, det var några lättförklarade platser.

Vi har en gjutgärnspanna som vi lätt tar med oss i ryggan plus lite torrved (finns inte alltid på plats) Sen frågar vi barnen om de vill med och alltid är det en eller två och ibland oxå nån kompis. För mig finns inget bättre fritidsnöje. Är vi sura när vi far så är vi glada när vi kommer hem.

Genom åren har vi bjudit med oss många familjer och vänner som sällan eller aldrig eldar i skogen.

Idag tror jag inte att vi hinner elda för jag ska döpa och viga. Det är ju oxå att göra upp en slags eld.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.