Larsa Rännar, Umeå

Mindre bloggande under fastan…ett salutogent beslut!

DNSemla ett mycket vanligt finlandssvenskt ord för bulle.
För oss väster om kvarken betyder det kort och gott Fettisdagsbulle!

Japp, nu har jag fattat beslutet att skära ner på datortid under veckorna fram till påsk.

I kyrkorna predikar vi präster om vikten av att avstå ngt som man håller extra kärt under fastan fram till påsk. Ofta när vi tänker på fasta så handlar det om mat och att dricka fruktsoppor.
Men det kan egentligen handla om vad som helst. Nån av mina kollegor tänker avstå socker under 40 dagar, en annan tänker inte dricka alkohol eller röka, åter en annan drar in på det där extra som bara är överflöd typ extra god mat till helgerna.
Och jag ska alltså ägna minimalt med tid till facebook och vk-bloggen samt alla små tidsfördriv typ spelsajten … , jag säger inte namnet på sajten för då torskar du oxå, det är verkligen beroendeframkallande!

Jag hyser stor respekt för människor som satsar på ett helt år av icke-konsumtion och upptäcker att man egentligen inte behöver så mycket som man tror.
En annan viktig dag är buy-nothing-day. Och så är det då det här med fastan – att lära sig att avstå något yttre så att man får koll på ’kärlekarna’ i livet.

Läste precis om kollegan som återfår prästämbetet. Så roligt för den människan. Jag träffade den personen i söndags i kyrkan och jag förstod att ngt var på gång eftersom jag såg glada ögon. Alla måste få möjlighet att förändra dåliga beteenden och alla ska få minst en chans till.
Annars vore vi en rutten kyrka.

Jag lärde mig något riktigt riktigt viktigt de år jag jobbade för Öppen Gemenskap.
Det var det salutogena förhållningssättet. Salutogen i motsatt till patogen som är exvis sjukvårdens förhållningssätt. Det vill säga sjukvården tar emot sjuka människor för att hjälpa dem att bli friska. Man fokuserar kring det som är sjukt eller dåligt och vänder det till ngt friskt. Oftast funkar detta bra. Men inte alltid.
Speciellt inte för människor som har flera olika diagnoser exempelvis både ett alkoholmissbruk, diabetes och ett psykiskt funktionshinder.

Då kan det fungera bättre att arbeta salutogent, det vill säga att se vad som redan fungerar
och förmera det genom att uppmuntra och fokusera på det friska.

En människa som supit i 20 år har en ganska låg självkänsla men det finns alltid delar av personligheten som fungerar bra. Exempelvis kan människan ha en strålande social förmåga. Då gäller det att fokusera på den friska funktionen och så på lång sikt bygga ny självkänsla.

Så vill jag jobba med människor och så vill jag se på mina nära och kära oxå.

Salutogent var ordet sa Bill, friskvård sa Bull.

Go´natt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.