Larsa Rännar, Umeå

Bland vargar och Zornmålningar

G.BerggrenEmma och Anders Zorn, 1886.

I går kväll kom familjen hem efter en vistelse i Dalarna hos släkt och vänner. Vilka roliga saker vi gjorde. Ett besök på de tre saker jag nu ska beskriva rekommenderas å det varmaste.
Orsa björnpark.
Vilket roligt ställe. Vi mötte Vargar (mer om dem strax) och gigantiska Björnar från Kamtjatka, 3 meter stående i strumplästen. Tyvärr missade vi de ännu inte influgna isbjörnarna. Den 18 maj kommer dom. Nytt besök lär det bli. Och fyra otroligt vackra tigrar fick vi se samt Lodjur, Järv och de aldrig stillasittande korpar som seglade över parken.
Zornmuseet.
Otroligt vad skicklig Anders Zorn var. Hans etsningar är i världsklass och det är faktiskt första gången som jag kommer hem till nån för att titta på etsningar! Typ tredje största silversamlingen i världen hade han också att visa upp. Värt!!!
Zorngården.
Ännu bättre. Makarna Emma och Anders Zorns vardagsrum med tio meters takhöjd och biljardbord är helt oförglömligt. Anders Z tjänade vid förra sekelskiftet 3000 dollar per år och var därmed en av e högst betalda konstnärerna i världen. Eftersom han och Emma inte fick några barn så donerade dom allt dom ägde till staten. Förutsatt att allt skulle förbli orört.

Jag har vistats i dalarna sen jag föddes men aldrig besökt dessa tre saker. Helt vansinnigt!

Nu tlllbaka till vargarna. Det finns en stor stor oro för den allt ökande rovdjursstammen i Dalarna. Med all rätt är folk rädda och oroliga för att varg och björn ska göra det svårt att vistas i skog och mark. Jag hörde en släkting berätta att han hellre jagar med hundarna i Norrbotten där de inte riskerar att bli vargmat.
Idag kom ett utökat lagförslag för skyddande av tamboskap och hund som angrips av varg och björn. Bra förslag.

Flra av de vi träffade hade både sett och hört varg. Det måste betyda att det finns för mycket och för felplacerat rovvilt.

Samtalet och oron lär fortsätta trots nya lagförslag.
Och vad du än gör i sommar. Missa inte Orsa björnpark och Zorngården.

Go´natt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.