Larsa Rännar, Umeå

Skoterolyckor

Hur många liv har skoteråkande i fjällen tagit denna vinter/vårsäsong?

Vana och duktighet är ingen självklarhet i skotersammanhang.
Det händer ju att professionella dykare och simmare druknar. Lika tragiskt detta.

Jag har en kamrat som berättar att han alltid tar med sig skotern upp till fjällen när det blir dags för familjen att åka. Sen kör han familjen upp på fjället en bra bit tills dom kommer till en bra sluttning där dom kan sitta och sola. Så tolkar han upp barnen upp för backen så att de kan åka skidor eller pulka. Trots att det finns liftar inte så långt ifrån.
När jag en gång kommenterade detta och menade att det var miljövidrigt, och slött så hoppade han bara på mig med ord om att jag är bakåtsträvare etc..Det är ju friheten Larsa. Du vill att allt ska vara statligt och trist…

Nej det vill jag inte å visst jag har kört skoter många gånger. Det är kul. Det är praktiskt när man ska fiska långt bort och det ger möjlighet för rörelsehindrade som annars inte skulle komma ut på fjäll och i skog. Men det är farligt och det är inte bra för miljön.
Alldeles för många människor får dessutom sätta livet till.
För att inte tala om renar och skog som blir störda.

Nu senast i helgen dog min sons chef på UE. Så väldigt onödigt och hemskt.
Och vilken smärta det framkallar hos dem som älskar honom.
Han hade behövts i många år till…

För några år sedan dog en annan Umeåprofil i en skoterolycka vid Holmön.
Detta är oxå smärta och sorg.

Jag vet, det är farligt att leva. Och vi måste ta risker för att få uppleva det där extra.
För många är det avkopplande att färdas frammåt, uppåt, utåt med en maskin mellan benen som orkar.
Det tar för lång tid att åka skidor till de bästa fiskeställena. Men är det värt det när så många människor faktiskt dör. Jag vet inte.

Jag kan tycka att motorstorleken ska minskas. Liksom hastigheten. Sen tycker jag att vi ska införa skoteråkning enbart efter leder eller säkra vägar i skog och fjäll.
Trist tycker kanske nån. Och jag läste vad Stig Strand sa om att Hemavanområdet kanske skulle bli Naturreservat/Nationalpark;- Då flyttar jag på en gång!

Jag förstår att skoteråkningen är viktig för företagade och infrastruktur. Men är det vär det?

Ifjol när vi var uppe i Hemavan hade en ung kille kört ner i Umeälven just vid Norrliften. Han stod på skotern som stod på botten. Han klarade sig tack och lov. Men blev väldigt ledsen över att skotern gått förlorad. Hur ledsen hade hans föräldrar, syskon, vänner blivit om han drunknat?

Här i helgen när jag gick runt Bjännsjön så kunde jag se på den is som fortfarande låg kvar att hela sjön var pepprad med skoterspår. Är det så vi vill ha det?

Jag tror inte på ett generellt skoterförbud men något måste göras.

Go´natt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.