Larsa Rännar, Umeå

Uj vad de ylas och bräks i tv:n ikväll!

Andra semifinalen i schlagersammanhang. Mycket låter samma.
Somt låter riktigt bra och en del är rent förskräckligt. Annat är faktiskt lyssningsbart.

Det är lustigt med musiken. Jag tror att den alltid funnits.
Jag kommer i håg en gammal strof av en sång ’Jorden ska brukas av alla, den känner inga rika bara fattiga som den föder….’ Skriven av Ambrosius en munk på 300 talet.

Och vi som tycker att vi är radikala när vi skriver en låt om att gräva guld i USA eller La voix om rösten som höjs när kärleken sviker.

Inget har egentligen hänt på musikområdet. Förutom att instrumenten bivit dyrare och mer elektrifierade.

Det största instrumentet är rösten och den måste ju folk ha använt i tusentals år.
Undrar hur och vad man sjöng när man byggde pyramiderna. För det gjorde dom väl, sjöng alltså.

Ibland kan jag tänka att människan bara blivit dummare med åren. Klart att det är en bedrift att ta sig till månen. Men var det inte lika stort att som Fransiskus sjunga om broder sol och syster måne. Gav det inte mer till människan är miljarder och åter miljarder kr
till alla rymdäventyr?

Syster måne och en jord som bara känner fattiga, det är grejer det.

Och så vackert som det var när jag körde hem från Röbäck intill stan vid 21.30 ikväll det kommer jag att sussa gott hela natten på.

Go´natt!

En kommentar

  1. Pelle

    Musikens kraft är en förlängning av våra själar som skapar, berör, lindrar, utvecklar mm. Dock tycker inte jag man kan tävla i musik. En subjektiv bedömning är ej mätbart som t ex att köttbullar är godare än fiskbullar, näe det funkar inte heller ;=)
    Vi kan älska, längta, skapa, samla musik som blir en prägel på vilka vi är. Många människor bygger sin identitet efter vad dom lyssnar/lirar.. Jag tror det är som ett konstverk av oss själva. Det som speglar våra känslor kan antingen skrivas i bok, målas på duk eller komma ur hörlurarna. Magi är ordet. Dunkande träpinnar på en trumma gjord av mammutben i grottan eller en skön låt med Steely Dan från 1977, båda är lika rätt. Känslor blir toner och tvärtom. När vi hör förstärks det vi känner och ser och även minns..
    Med andra ord, musik är viktigt, en egen kamrat på livets väg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.